Blog:

Waarom heeft big data ebola niet vroegtijdig ontdekt?

door Marco Derksen op 29 september 2014


Talenkennis is ook voor wetenschappers en intelligente computersystemen die het wereldnieuws monitoren onontbeerlijk. Zo heeft big data de uitbraak van de ebola-epidemie gemist terwijl het al in een vroegtijdig stadium gedetecteerd kon worden. De meeste krantenberichten, tweets en weblogberichten over de ebola-epidemie in wording waren echter in het Frans geschreven. De meeste monitoringsystemen letten voornamelijk op Engelstalige informatiestromen en hebben daardoor deze berichten gemist, aldus Foreign Policy (via: 360 magazine).

3 reacties

Volgens mij was het wel degelijk eerder ontdekt, en wel door de website http://healthmap.org/en/ Die wisten 9 dagen eerder van een uitbraak. Verder is het natuurlijk ook zo dat het virus ook in het Frans ebola heet en software tegenwoordig best goed in staat is om om te gaan met andere talen. Kijk maar naar Google translate.

Waar het probleem wel zou hebben kunnen liggen is op een ander vlak. Ik heb het artikel zo snel niet paraat, maar ik las dat de eerste uitbraak plaatsvond in gebieden waar ebola normaliter niet voorkomt. Hulpverleners herkenden dus ook de symptomen niet, zeker niet omdat de symptomen, zeker in de beginfase, overeenkomen met ziekten die wel vaak voorkomen in die gebieden. Zoals malaria. En als je het niet herkent, kun je er ook niet over berichten.

Beantwoord

@Johan dank voor de reactie! 😉 Ik verwijs in de blog hierboven ook naar Healthmap (en het artikel op Bright betreffende deze analyse) en het klopt dat deze tool 9 dagen voor de WHO de uitbraak van Ebola al signaleerde. De vraag is waarom de WHO en al die andere monitoringtools dat niet eerder hebben ontdekt. Maar je hebt absoluut een punt dat met de huidige vertalingstechnolgie dit geen enkel probleem zou mogen zijn!

Beantwoord

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (978)
Contact