Talenkennis is ook voor wetenschappers en intelligente computersystemen die het wereldnieuws monitoren onontbeerlijk. Zo heeft big data de uitbraak van de ebola-epidemie gemist terwijl het al in een vroegtijdig stadium gedetecteerd kon worden. De meeste krantenberichten, tweets en weblogberichten over de ebola-epidemie in wording waren echter in het Frans geschreven. De meeste monitoringsystemen letten voornamelijk op Engelstalige informatiestromen en hebben daardoor deze berichten gemist, aldus Foreign Policy (via: 360 magazine).
Harari’s Nexus: Een beknopte geschiedenis van informatienetwerken van het Stenen Tijdperk tot AI
De Israëlische historicus en filosoof Yuval Noah Harari, bekend van bestsellers als ‘Sapiens’, ‘Homo Deus’ en ’21 lessen voor de […]
3 reacties
Volgens mij was het wel degelijk eerder ontdekt, en wel door de website http://healthmap.org/en/ Die wisten 9 dagen eerder van een uitbraak. Verder is het natuurlijk ook zo dat het virus ook in het Frans ebola heet en software tegenwoordig best goed in staat is om om te gaan met andere talen. Kijk maar naar Google translate.
Waar het probleem wel zou hebben kunnen liggen is op een ander vlak. Ik heb het artikel zo snel niet paraat, maar ik las dat de eerste uitbraak plaatsvond in gebieden waar ebola normaliter niet voorkomt. Hulpverleners herkenden dus ook de symptomen niet, zeker niet omdat de symptomen, zeker in de beginfase, overeenkomen met ziekten die wel vaak voorkomen in die gebieden. Zoals malaria. En als je het niet herkent, kun je er ook niet over berichten.
@Johan dank voor de reactie! 😉 Ik verwijs in de blog hierboven ook naar Healthmap (en het artikel op Bright betreffende deze analyse) en het klopt dat deze tool 9 dagen voor de WHO de uitbraak van Ebola al signaleerde. De vraag is waarom de WHO en al die andere monitoringtools dat niet eerder hebben ontdekt. Maar je hebt absoluut een punt dat met de huidige vertalingstechnolgie dit geen enkel probleem zou mogen zijn!
@marco, had niet op een linkje geklikt en zag in de tekst nergens Healthmap, vandaar mijn reactie.
Hierbij in elk geval een artikel waarin ik las dat ebola normaliter niet in West Afrika maar in Centraal Afrika voorkomt en de artsen de ziekte dus ook in eerste instantie niet als zodanig herkenden of wilden herkennen. http://www.nrc.nl/handelsblad/van/2014/september/27/de-epidemie-hoe-liep-deze-uitbraak-van-ebola-uit-d-1422521