Blog:

Hoe ongelijk is Nederland?

door Marco Derksen op 5 juni 2014

Hoe ongelijk is Nederland?De ongelijkheid in de wereld neemt toe, zegt Thomas Piketty. Zijn boek Capital in the 21st Century is de afgelopen week naar de top van de bestsellerslijsten geschoten en zijn naam ligt op ieders lippen. Door de één bejubeld, door de ander bekritiseerd. Het boek geeft in ieder geval een interessante visie op het kapitalisme en de mogelijke gevolgen van toenemende ongelijkheid.

In Hoe ongelijk is Nederland? (pdf), een publicatie van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), worden de verschillen in inkomen, loon en vermogen in ons land verkend. Economische ongelijkheid staat hoog op de internationale agenda. Vaak wordt daarbij verwezen naar de Verenigde Staten, waar de verschillen de afgelopen decennia enorm zijn toegenomen. Een eenvoudig antwoord op de vraag hoe ongelijk Nederland is, is er niet. De verkenning brengt de verschillen in inkomen, loon én vermogen in ons land in kaart. Daarnaast worden de mogelijke gevolgen van economische ongelijkheid verkend. Wat betekent grote ongelijkheid voor de kans op sociale stijging en het vertrouwen tussen mensen onderling in de politiek? En kan toenemende inkomensongelijkheid leiden tot meer of juist minder economische groei?

Bij de publicatie van de verkenning hoort het factsheet Economische ongelijkheid in 8 figuren (pdf).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (990)

Geplaatst op 31 mei. 2024

AI-strategie fintech Klarna

Klarna, een toonaangevende Zweedse fintechgigant, speelt een prominente rol in de buy-now-pay-later sector. Het bedrijf biedt flexibele betaaloplossingen voor online […]

Lees Bericht: AI-strategie fintech Klarna
Contact