Zie de mens – hij is niet meer

door Marco Derksen op 6 april 2014

April is de maand van de filosofie en daarin staan dit keer de mens en techniek centraal. Het is alleen de vraag of de grens tussen die twee nog wel zo scherp getrokken kan worden. De mens wordt immers steeds meer machine en machines worden steeds menselijker. Ontwikkelingen op het gebied van de robotica, neurowetenschappen en biotechnologie dwingen ons om de vraag te stellen wat eigenlijk nog het verschil is tussen mens en robot, tussen evolutie en innovatie, tussen natuurlijk en kunstmatig leven.

Terwijl de evolutie ooit bestond uit natuurlijke selectie, betreden we het tijdperk van kunstmatige selectie. Mogen we hiermee planten, dieren en mensen ‘verbeteren’? Wie we zijn en wat we willen worden, is meer dan ooit een open vraag, een opgave. Nietzsche noemde de mens een ‘eeuwig toekomstige’, altijd bezig het leven zelf vorm te geven.

Dit weekend in de landelijke dagbladen veel aandacht voor de maand van de filosofie:

  • Wij zijn de robots is de titel van de mens- en techniekspecial van Sir Edmund in de Volkskrant. In deze special een erg goed artikel van Wilma de Rek waarin ze zich afvraagt waarom we als mens zo bang zijn voor techniek. Verder onder andere een interview met hoogleraar filosofie van mens en techniek Peter Paul Verbeek van de Universiteit Twente.
  • In de bijlage letter & geest van Trouw ook veel aandacht voor de maand van de filosofie waarbij de de vraag ‘waar de mens blijft’ centraal staat. Jos de Mul, schrijver van het essay van de maand van de filosofie, neemt in Kunstmatig van nature: Onderweg naar homo sapiens 3.0 een aantal actuele ‘kunstmatigheden’ onder de loep. Wat zijn de gevolgen ervan voor ons dagelijks leven en zelfbegrip? Hij zet de boel op scherp en stelt de prangende vraag: worden wij de eerste soort op aarde die zijn eigen evolutionaire opvolger gaat scheppen.
  • Alhoewel NRC ook dit weekend weer veel aandacht heeft voor technologische ontwikkelingen, is er opmerkelijk genoeg geen aandacht voor de maand van de filosofie (of ik moet er overheen hebben gelezen).

Naast de website filosofie.nl (met de gratis te downloaden Maand van de Filosofie-app), is de Mens en techniek special (pdf) van i-Filosofie zeker ook een aanrader. Iemand nog aanvullende lees- of kijktips?

5 reacties

Beantwoord

Bij Singularity University zijn ze hier als eerste al 6 jaar mee bezig zoals je weet… Leuk dat t nu op de agenda’s komt. Het mondiale debat hierover zal heel intens worden komende jaren… met heftige gevolgen op meerdere vlakken denk ik

Beantwoord

@yuri Wat doet de singularity university met de maand van de filosofie? Mooi programma dit jaar door het het hele land met lezingen, debatten, etc.

Overigens, VPRO’s Tegenlicht heeft hier ook al jaren aandacht voor. Dit jaar onder andere vanavond in de uitzending Het gretige brein en eerder in de uitzending over de TechMens:

Beantwoord

Beantwoord

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (978)
Contact