Big data in de tijd van de telegraaf

door Marco Derksen op 18 maart 2014

Organization chart New York and Erie Railroad  (Daniel McCallum)
Deze maand een interessant artikel in McKinsey Quarterly over big data in de tijd van de telegraaf. Het artikel gaat over Daniel McCallum, een Schots-Amerikaans spoorwegingenieur en managementpionier, die als een van de eersten in de tweede helft van de 19de het organogram in het bedrijfsleven toepaste.

In 1855 was McCallum algemeen hoofdinspecteur van de New York and Erie Railroad waar hij een nieuwe organisatiestructuur introduceerde waarmee de effectiviteit van de organisatie aanzienlijk werd verhoogd. McCallum verplaatste namelijk de verantwoordelijkheid van de directie van de organisatie naar de lokale spoorwegingenieurs. Volgens McCallum hadden deze lokale spoorwegingenieurs sneller en betere informatie om de juiste beslissingen te nemen. Met deze nieuwe organisatiestructuur werden de lokale spoorwegingenieurs bijvoorbeeld ook verantwoordelijk gesteld voor alle spoorwegongelukken op de lijn, of ze dit nu hadden kunnen voorkomen of niet. De ’top’ van de organisatie was vooral faciliterend aan de lokale spoorwegingenieurs. Op deze manier ontstond een organisatiestructuur die omgekeerd is aan de huidige hiĆ«rarchische top-down benadering en meer weg heeft van een organische bottom-up boomstructuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (978)
Contact