Kinderen van Dionysos

door Marco Derksen op 11 januari 2014

Analyse Omroepbestel

Lennart van der Meulen, algemeen directeur van de VPRO, heeft zich in zijn nieuwjaarstoespraak begin deze week kritisch uitgelaten over de NPO. De bestuursorganisatie van de publieke omroep heeft de VPRO onlangs gesommeerd per direct te stoppen met VPRO Vrijplaats, VPROTV en Smaakmakers op VPRO.nl, omdat er er sprake zou zijn van ‘ongecoƶrdineerd media-aanbod.’ Vrijheid van meningsuiting lijkt in dit bestel alleen te bestaan na toestemming van de NPO aldus van der Meulen.

Wie het na de naamswijziging van de publieke televisie- en radiozenders vorig jaar nog niet duidelijk was welke koers NPO vaart, kreeg donderdag de bevestiging tijdens de nieuwjaarstoespraak van NPO-bestuurders Shula Rijxman en Henk Hagoort. De NPO ziet zichzelf aan het stuur waarbij het de volledige controle heeft over de koers van de publieke omroep en waarbij de omroepen worden gedegradeerd tot productiehuizen.

Het is nog even afwachten hoe de publieke omroepen zullen reageren op de ‘nieuwe’ koers van NPO, maar het standpunt van de VPRO is duidelijk. Lennart van der Meulen citeert in zijn nieuwjaarstoespraak de Pussy Riot-activiste Nadja Tolokonnikova die in een brief vanuit de Russische gevangenis op haar beurt Friedrich Nietzsche citeert:

‘Wij zijn kinderen van Dionysos: wij varen in een vat ter zee en erkennen geen enkele autoriteit. Wij maken deel uit van de krachten die geen ultieme antwoorden en geen absolute waarden bieden, omdat het onze missie is om vragen te stellen. Wij maken deel uit van de opstandigen die naar de storm verlangen, alsof daar de rust is gelegen, en die ervan uitgaan dat de waarheid slechts te vinden is in een onophoudelijke zoektocht.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (967)
Contact