Is converseren het nieuwe phubben?

door Marco Derksen op 4 januari 2014


Vandaag in NRC een LUX-bijlage over de trends die komen. Lila is het nieuwe groen, de kool maakt een comeback en de unselfie is here to stay. Een vrolijke blik in het koffiedik maar de trend van Raoul de Jong dat converseren het nieuwe ‘phubben’ is viel mij het meest op.

De term Phubbing werd bedacht door de Australisch vestiging van reclamebureau McCann als onderdeel van de Stop Hubbing-campagne voor Macquarie Dictionary. Phubbing of phubben betekent in een sociale setting je gezelschap snubben door naar je telefoon te kijken in plaats van naar degene die tegenover je zit.

Phubbing is een beetje als roken, je weet dat het slecht is maar je kunt het niet laten. Iedereen deed het in 2013 maar het tij begint te keren aldus de Jong. Als phubbers niet uit zichzelf stoppen met phubben, zorgen de gephubten daar wel voor. Zo biedt stophubbing.com de mogelijkheid phubbers genadeloos aan de schandpaal te nagelen door een foto van hun asociale gedrag te uploaden. De Facebookpagina van Stop Hubbing heeft inmiddels meer dan 25.000 likes.

Aardig voorbeeld dat de Jong in zijn trend noemt is dat eind 2013 de Rotterdamse uitgaansgelegenheid BAR als eerste van Nederland een no-phubbing-avond organiseerde. Bij inleveren van de mobiele telefoon kregen bezoekers drie euro korting op een menu. Het bleek voor de meeste bezoekers een opluchting. Mensen die dit niet konden waarderen, werden naar buiten gestuurd waar ze naar hartelust hun selfies konden twitteren tussen de andere verslaafden.

3 reacties

Beantwoord

Beantwoord

[…] nieuwe wooordenlijst van de van Dale op te nemen. Begin 2014 begon Marco Derksen ook over Phubbing, converserenĀ zou het nieuwe phubbing kunnen zijn. In de commentaren kwam hij ook met een optie voor een Nederlands woord dat hij gevonden had via […]

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (987)

Geplaatst op 31 mei. 2024

AI-strategie fintech Klarna

Klarna, een toonaangevende Zweedse fintechgigant, speelt een prominente rol in de buy-now-pay-later sector. Het bedrijf biedt flexibele betaaloplossingen voor online […]

Lees Bericht: AI-strategie fintech Klarna
Contact