Gerrit Zalm (ABN AMRO) heeft het volgens Peter Diamandis niet begrepen

door Marco Derksen op 22 november 2013


Peter Diamandis, mede-oprichter van Singularity University en auteur van het boek Abundance (overvloed), was gisteren voor het eerst in Nederland waar hij in Carré voor een groot publiek zijn visie gaf op de toekomst van de wereld. Een wereld van overvloed waarin zogenoemde exponentiele technologieën een oplossing gaan bieden voor het merendeel van de grootste wereldproblemen. Gisteravond en vandaag veel aandacht voor zijn optreden in de media:

Met name de laatste waarin Peter Diamandis door Hella Heuck wordt geinterviewd voor RTL-Z is meer dan de moeite waard om eens terug te lezen of kijken:

In het interview voor RTL-Z gaat Diamandis o.a. in op nieuwe financieringsvormen. “Vroeger als je kapitaal nodig had, dan kreeg je dat van de bank of bijvoorbeeld van durfkapitaal. Door internettechnologie is dat compleet veranderd. Er zijn 530 websites waar je je idee op kunt zetten. Ik wil dit product creëren. Als je het wilt hebben, moet je me financieel steunen. Vorig jaar ging er 2,8 miljard om in crowdfunding, in 2015 zal dat 15 miljard zijn” aldus Diamandis.

Nu maakte bestuursvoorzitter Gerrit Zalm van ABN AMRO afgelopen weekend in een interview in de Volkskrant de opmerking dat crowdfunding geen groot effect zal hebben op zijn business. “Dan kijkt hij niet naar alle technologieën die getransformeerd zijn. Slechts een fractie van de mensen op aarde kent crowdfunding. Maar het verbindt mij wel met heel veel andere mensen. Het is een manier om te investeren en kapitaal overvloediger te maken en veel eenvoudiger te laten stromen”, stelt Diamandis.

kodak-diamandis

“Uit onderzoek blijkt dat 40 procent van de Fortune 500-bedrijven over tien jaar niet meer bestaat door de exponentiële groei van technologie. Kijk maar naar Kodak dat de opkomst van de digitale camera heeft genegeerd – die ze nota bene zelf uitgevonden hebben. Ze bestaan niet meer. Dat kan met de bankier waar je over sprak ook gebeuren als hij crowdfunding negeert.”

Die laatste opmerking van Diamandis is overigens niet helemaal juist. Kodak is na het faillissement recentelijk weer back in business. Daarbij vraag ik me overigens wel af of Kodak ook heeft geleerd van de fouten die het heeft gemaakt, maar dat terzijde.

Videofragment is uit eerdere uitzending van VPRO’s Tegenlicht

3 reacties

Interessante ontwikkeling die ik nauwgezet volg. Er hangt zóveel van af.
Om te anticiperen op nieuwe kansen en uitdagingen is de interne cultuurslag, en dus de interne communicatie de eerste stap. Dat begint met het introduceren en koesteren van change agents. Wie zijn dat bij ABN AMRO? En lukt het andere banken wel om zich te openen? Wat is het DNA, het primaire motief van iemand die een bank wil leiden? Is een bankier een veranderaar, of een verzamelaar?

Beantwoord

Naast het crowdfunden is er nog een andere beweging, die van het ‘sharen’ in de breedste zin van het woord. Beide bewegingen gaan binnen 10 jaar ca 50% van ons Bruto Nationaal Product vormen en daarmee wordt het traditionele geldsysteem (en dus de banken) veel minder belangrijk en dus vanzelf veel kleiner. Voorbeeld: voor iedere auto die ‘geshared’ wordt, worden er 7 niet nieuw gekocht: dus 7x minder BPM, brandstof, brandstofaccijns, BTW etc. Dat gaat het geldsysteem en dus ook de overheids inkomsten (lees belastingen) ongelofelijk hard raken…Ook hier zul je zien dat we die banken helemaal niet meer nodig hebben (micropayments, betalen met beltegoed-Kenia-, alternatieve waardesystemen, Amazoncoins, Bitcoins etc) om te krijgen wat we hebben willen. Steden gaan met eigen valuta komen ipv landen…iets om over na te denken, zeker als je Zalm heet…

Beantwoord

@Ronald: deze week mijn eerste bitcoins gekocht. Waarschijnlijk op het allerslechtste moment, maar ik heb er nu al ongelooflijk veel lol in! 😉

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (966)
Contact