Blog:

Jaap Peters: Het is de onderstroom die de richting bepaalt

door Marco Derksen op 16 oktober 2013


Er zijn weinig mensen die de huidige verandering in de maatschappij zo treffend weten te schetsen als Jaap Peters (DeLimes), auteur van boeken als Nieuw Europees Organiseren, Bij welke re-organisatie werk jij? en Intensieve Menshouderij.

Afgelopen week was Jaap Peters één van de sprekers bij de uitreiking van de Beste Werkgevers Awards 2013 in DeLaMar Theater, Amsterdam (via: Effectory). Volgens Peters wordt het tijd wordt om de principes van Frederick Winslow Taylor uit 1911 los te laten. Taylor schetst in The Principles of Scientific Management de transitie naar het industriële tijdperk: “In the past the man has been first, in the future the system must be first.” We moeten de mens centraal stellen, niet het systeem. Dat die verandering niet zonder slag of stoot zal verlopen, laat Peters zien aan de hand van het systeemveranderingsmodel van James Gleick. In dit model is het de bovenstroom dat weerstand biedt en is het de onderstroom die de richting bepaalt voor de toekomst. Het laat op een andere manier de verandering naar het 3.0-tijdperk zien. Kijken!

IMG_2167
Update
Helaas is Jaap Peters geen voorstander van het integraal online zetten van presentaties waardoor de video niet meer beschikbaar is:

5 reacties

Beantwoord

Dit is op Talent herblogden reageerde:
Ik kan het vertaalde boek van Jaap aanbevelen (Taylors Principles of Scientific Management). Ik gebruik ‘m ook altijd in mijn presentaties. Schokkend hoe de principes van Taylor vandaag de dag nog steeds gebezigd worden.

Beantwoord

@arthur: Wat is er bijzonder aan de vertaling door Jaap Peters? Geeft het nieuwe inzichten op eerdere vertalingen van bijv. Albert Benschop?

Wat bij mij toch blijft hangen is dat Jaap zijn presentatie online niet deelt. Het past voor mijn gevoel helemaal niet bij zijn visie. Wat vind jij?

Beantwoord

Profielfoto
JoGnet op schreef:

Spontane gedachte : Misschien begrijpt Jaap de onderstroom nog niet in al zijn / haar finesses ?

Beantwoord

Profielfoto
JoGnet op schreef:

En / of… hij is (vast), zoals wij allemaal, mens en speelt er een angst / spelen er angsten, overtuigingen,…?

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (966)
Contact