http://www.youtube.com/watch?v=ErhXhDsOl8c
Er zijn weinig mensen die de huidige verandering in de maatschappij zo treffend weten te schetsen als Jaap Peters (DeLimes), auteur van boeken als Nieuw Europees Organiseren, Bij welke re-organisatie werk jij? en Intensieve Menshouderij.
Afgelopen week was Jaap Peters één van de sprekers bij de uitreiking van de Beste Werkgevers Awards 2013 in DeLaMar Theater, Amsterdam (via: Effectory). Volgens Peters wordt het tijd wordt om de principes van Frederick Winslow Taylor uit 1911 los te laten. Taylor schetst in The Principles of Scientific Management de transitie naar het industriële tijdperk: “In the past the man has been first, in the future the system must be first.” We moeten de mens centraal stellen, niet het systeem. Dat die verandering niet zonder slag of stoot zal verlopen, laat Peters zien aan de hand van het systeemveranderingsmodel van James Gleick. In dit model is het de bovenstroom dat weerstand biedt en is het de onderstroom die de richting bepaalt voor de toekomst. Het laat op een andere manier de verandering naar het 3.0-tijdperk zien. Kijken!
Update
Helaas is Jaap Peters geen voorstander van het integraal online zetten van presentaties waardoor de video niet meer beschikbaar is:
@marcoderksen @Effectory @fackeldeyfinds Ben er niet voor dat integraal een lezing op Internet wordt gezet i.p.v. een impressie. Ouddenken??
— Jaap Peters (@JaapPeters) October 18, 2013
5 reacties
Peters verwijst in zijn presentatie overigens ook nog naar het prachtige nummer De Onderstroom van Stef Bos:
Maar de onderstroom
Die niemand ziet
Bepaalt de richting
Op elk gebied
Dit is op Talent herblogden reageerde:
Ik kan het vertaalde boek van Jaap aanbevelen (Taylors Principles of Scientific Management). Ik gebruik ‘m ook altijd in mijn presentaties. Schokkend hoe de principes van Taylor vandaag de dag nog steeds gebezigd worden.
@arthur: Wat is er bijzonder aan de vertaling door Jaap Peters? Geeft het nieuwe inzichten op eerdere vertalingen van bijv. Albert Benschop?
Wat bij mij toch blijft hangen is dat Jaap zijn presentatie online niet deelt. Het past voor mijn gevoel helemaal niet bij zijn visie. Wat vind jij?
Spontane gedachte : Misschien begrijpt Jaap de onderstroom nog niet in al zijn / haar finesses ?
En / of… hij is (vast), zoals wij allemaal, mens en speelt er een angst / spelen er angsten, overtuigingen,…?