Wat is de rol van de publieke omroep in de nieuwe netwerksamenleving?

door Marco Derksen op 12 oktober 2013


In het vrijdagavond gesloten begrotingsakkoord van VVD, PvdA en oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP, is opgenomen dat er vanaf 2016 structureel 50 miljoen euro per jaar wordt bezuinigd op de publieke omroep. De geplande bezuinigingen van honderd miljoen euro worden daarmee gehalveerd en dat betekent dat de actie van de NPO (deels) succesvol is geweest. Deze bezuiniging komt bovenop de eerder overeengekomen bezuiniging van 200 miljoen euro per jaar voor de concessieperiode vanaf 2015. Op een totaal van zo’n 760 miljoen euro dat de publieke omroep jaarlijks ontvangt, betekent dat een bezuiniging van een derde.

Henk Hagoort, voorzitter van de raad van bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO): ‘We zijn dankbaar dat door dit akkoord de helft van de extra bezuiniging is geschrapt. Samen met de kansen die er liggen voor het verhogen van de eigen inkomsten, zorgt dat ervoor dat we een publieke omroep kunnen behouden voor iedereen in Nederland.’

Daarmee lijkt de discussie over de toekomst van de publieke omroep vooral te gaan om geld. En dat terwijl eigenlijk eerst de discussie gevoerd zou moeten worden over de taak en de organisatie van de publieke omroep. Pas daarna kun je een zinnige uitspraak doen over de kosten.

Het zal in ieder geval duidelijk zijn dat met deze bezuinigingen de huidige wettelijke taak van de publieke omroep niet gehandhaafd kan blijven. Het is overigens ook de vraag of dat noodzakelijk is in een tijd waarin we via de (nieuwe) media worden overspoeld door informatie, cultuur, educatie en verstrooiing van zowel commerciële als niet-commerciële organisaties. Daarbij komt ook nog eens dat traditionele distributie- en afrekenmodellen de komende jaren drastisch zullen veranderen. Ben dan ook erg benieuwd naar wat de toekomstverkenning van Ministerie van OCW oplevert en wat de rol van de publieke omroep gaat worden in de nieuwe netwerksamenleving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (978)
Contact