Rijden we straks allemaal in een connected car?

door Marco Derksen op 8 oktober 2013


De connected car is een auto dat is uitgerust met toegang tot internet en meestal ook met een draadloos lokaal netwerk voor de inzittenden. Dit biedt nieuwe mogelijkheden op het gebied van communicatie, navigatie, entertainment en telematica. Volgens onderzoek van GSMA zal de markt voor connected cars de komende 5 jaar verdrievoudigen tot 39 miljard dollar in 2018. Dit jaar worden naar schatting 11,5 miljoen nieuwe auto’s met internettoegang geleverd, oftewel 17 procent van de totale wereldwijde autoverkoop (pdf). De verwachting is dat het aandeel connected cars in 2015 ongeveer 50 procent zal zijn en dat in 2025 nagenoeg alle nieuwe auto’s zullen worden geleverd met internettoegang.

Deze zomer heeft mijn oude Saab het begeven en heb ik op aanraden van Mark Rutte en Twitter een nieuwe auto besteld. Het is een Volvo V40 D2 geworden waarin ik nu een kleine maand met veel plezier rijd. Vandaag wordt Sensus Connected Touch, samen met On Call het connected car-systeem van Volvo, in mijn auto ingebouwd. De komende maanden zal ik de verschillende functionaliteiten van dit systeem uitgebreid testen.

De Sensus Connected Touch verandert het standaardscherm in de Volvo in een touchscreen waarmee ik toegang heb tot de internetfunctionaliteiten. Het gaat dan om toegang tot internet via browser (alleen als de auto stilstaat), toegang tot internet voor de inzittenden, internetradio, Spotify, iGO navigatie, weer-app en verkeersinformatie. Helaas heeft Volvo de functie Mirrorlink uit het systeem verwijderd. Met deze functie kon je apps van je eigen mobiel ook weergeven op het Volvo-scherm.

De komende maanden vind je op dit blog verslag van de testen. Vragen, suggesties of ervaringen met connected car hoor ik graag via de reacties op dit blog of op Twitter (gebruik daarbij hashtag #connectedcar).

Verder lezen:

10 reacties

Ikzelf ben geïnteresseerd in de BMW i3 – althans, ik ben nog op zoek naar wat budget – en dan met name de connectiviteit die autorijden samenvoegt met andere vervoersvormen zoals trein en bus. Dit naast alle andere slimme verbindingen, zoals een app en eco-routes en dynamische navigatie.

BMW:
‘Intermodale routenavigatie
De BMW i Navigation houdt binnenkort ook rekening met het openbaar vervoer en stelt bij het plannen van de route beschikbare aansluitingen op het openbare vervoer en vertrek- en aankomsttijden voor. Want soms kan het openbare vervoer een snellere oplossing voor een route zijn.’

De mogelijkheden zijn eindeloos!

Beantwoord

Beantwoord

(paste van mijn reactie op Facebook):

Ik heb hem ook sinds 2 weken en ben nog niet super enthousiast. Het aantal apps is zeer beperkt en het systeem is slecht geïntegreerd met de rest van de volvo systemen. Het is trouwens een android systeem dat door parrot is verbouwd en helemaal is dichtgetimmerd. Zo werkt de navigatie op het dashboard (handige pijlen in de km teller) alleen met de standaard volvo navigatie en niet met de connected touch navigatie. Daardoor stel ik vaak beiden in. Je ziet ook dat het systeem er los “op is geplakt” doordat ik nu 2 microfoons heb: 1 voor de telefoon en standaard volvo functies en 1 voor de connected touch functies. Dat had wel wat netter gekund.

Ook valt de muziek helemaal stil als 1 van de connected touch aps geluid maakt (navigatie aanwijzing geeft) in plaats van dat de muziek wat zachter gaat, dit komt heel onrustig over (ik weet het, details, kleine ergernissen)

Wel handig is google maps waarmee je makkelijk zoekt en in 1x een adres naar de navigatie copieert. Helemaal blij met ik met deezer (en spotify), ik kan mooi voor de deur via wifi mijn playlists downloaden, maar de streaming radio zenders via mijn 3g abonnement zijn niet te doen, dan ben ik zo door mijn data heen.

Ik zou graag apps als nederlandse flitser apps etc willen zien of waze als navigatie. Tot slot: rear seat entertainment is geweldig! Ik kan gewoon films van mijn externe HD tonen op de schermen achter. (helaas voor het gezin rijd ik hem nu alleen nog zakelijk )

Beantwoord

Beantwoord

@Aljo: dank voor de tip van http://www.automatic.com, ga ik zeker naar kijken!

@Ludo: ik heb er nu net een rit van Beesd naar Arnhem achter de rug met streaming audio via Spotify en zag idd dat het dataverbruik enorm is. Voorlopig maar geen streaming video doen! Laat je snel weten wat ik van de andere apps vind en hoop net als jij dat Volvo regelmatig komt met nieuwe apps. Heb jij gewoon een speciaal account aangemaakt voor de appstore?

Beantwoord

@marco: je kan je registreren in de Parrot Asteroid market via https://www.parrotasteroid.com/asteroidmarket/

De apps Wikango en Coyote blijken in Nederland niet goed ondersteund (lees onvoldoende gebruikt) te worden (en je moet er fors voor betalen). Een klacht op de volvo fora is juist dat er zo weinig apps (nog) zijn.

Bij iGO heb ik de leuke features als 3d gebouwen maar uit gezet om data te sparen (en ik rij bijna iedere dag de zelfde route dus verrassend is het ook niet)

Trouwens: ik moest het systeem zelf nog updaten naar de nieuwste versie via een USB stick (ook niet echt connected) : http://www.parrot.com/nl/support/sensus-connected-touch

Tot slot: ik heb wat playlists gedownload, dat werkt wel prima maar duurt vrij lang (terwijl de auto 5 meter van mijn wifi station af staat met de deur open. De muziek wordt echter op de SD kaart weggeschreven waar iGO ook op staat, ik moet nog kijken hoe ik daar een grotere SD kaar in krijg want hij was vrij snel vol…

Beantwoord

Via Edwin Vlems krijg ik zojuist dit bericht binnen:

The global connected car market is expected to reach USD 131.9 billion by 2019, growing at a CAGR of 34.7% from 2013 to 2019, according to a new market report published by Transparency Market Research “Connected Car Market -Global Industry Analysis, Size, Share, Growth, Trends and Forecast, 2013- 2019,”.

Toch opmerkelijk hoe groot de verschillen zijn van de verschillende analisten. Gaf ik in de blog nog aan dat we richting 39 miljard dollar omzet gaan in 2018, roepen deze analisten dat we in 2019 al op 131,9 miljard omzet zitten!

Beantwoord

Op technologieblog Toii.nl publiceer ik over technologie, innovatie en datavraagstukken. Twee posts zijn gewijd aan de connected car:

(1) http://www.toii.nl/op-weg-naar-het-internet-of-cars/ gaat over de connected car en de businessmodellen die hiermee mogelijk worden. De connected car wordt straks onderdeel van het Internet of Things en daarmee zijn grote commerciële belangen mee gemoeid.

(2) http://www.toii.nl/data-driven-drivers/ gaat over de datavraagstukken rondom de connected car. In deze post ook een video over de distronic technologie van Mercedes Benz en een quote van TNO over openbaar vervoer data.

Verder op Toii ook andere posts over M2M-communicatie (zoals http://www.toii.nl/monitoring-tracking-en-tracing/)

Beantwoord

Ik wil ook nog wel een duit in het zakje doen: mijn MINI heeft MINI connected. Leunt enorm op het systeem van BMW al had, maar uitgebreid met een hoop leuke features. En alles te besturen vanaf je iPhone. Vooral het van te voren plannen van je reis en dat naar je auto sturen, voordat je gaat rijden is erg handig. Maar ook spel elementen om eco-friendly te rijden. Klinkt kinderachtig, maar als je auto je daar constant op wijst, ga je er toch op letten of onbewust mee spelen.

http://www.mini.nl/mini_connected/

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (967)
Contact