Blog:

The Fuzzy Firm: van waardeketen naar waardenetwerk

door Marco Derksen op 15 augustus 2013


Organisaties veranderen door globalisatie en technologische ontwikkelingen. Waar in de 20ste eeuw arbeid, kapitaal, productie en efficiëntie centraal stonden, staan in de 21ste eeuw kennis, netwerken, innovatie en ondernemerschap centraal. In opdracht van kennisbemiddelaar HeadFirst schreef Arjan van den Born het boek The Fuzzy Firm waarin de transformatie wordt geschetst van de ouderwetse lijnorganisatie naar fluïde netwerk. Van den Born gaat daarbij in op de waardecreatie in een netwerkeconomie en beschrijft de trend van de opkomende freelancer in een projecteconomie. Volgens van den Born zullen grote bedrijven uiteen vallen in innovatieve clusters van specialisten en generalisten waarbij nieuwe arbeidsrelaties ontstaan. In dit transformatieproces wordt de grens van de organisatie steeds vager: The Fuzzy Firm.

Helder geschreven boek dat verder bouwt op het werk van o.a. Ronald Coase (niet Robert!), Manuel Castells, Charles Handy, Richard Sennett en Henry Chesbrough. Het biedt weinig nieuwe inzichten en verwijst opvallend veel naar de Amerikaanse managementliteratuur en niet of nauwelijks naar de Europese en dat terwijl van den Born impliciet de transformatie van het Angelsaksische naar het Rijnlandse organisatiemodel beschrijft. Desondanks zeker een boek dat ik kan aanraden voor iedereen die zich bezig houdt met de toekomst van organisaties.

6 reacties

Beantwoord

toch jammer dat ook deze auteur nog steeds oude vakjes gebruikt: Angelsaksisch of Rijnlands model..het gaat om het toegroeien naar de Interdependente Economie, (het via Jeremiah Owyang actueel gemaakte Sharing- of Collaborative economy – http://www.web-strategist.com/blog/ – is daar een onderdeel van). Dus we gaan inderdaad van de waardeketen naar de waarde netwerken, echter het gehele ‘umfeld’ verandert mee en dat blijft tot nu toe erg onderbelicht (in Europa)..

Beantwoord

@Ronald: Angelsaksisch en Rijnlandse model zijn de termen die ik hier gebruik en niet de auteur van het boek; zal het niet meer doen, je hebt namelijk een goed punt!

Beantwoord

Ik heb het ook maar eens gelezen, en ik vond het boek inhoudelijk nog zwakker dan jij als ik eerlijk ben 🙂

http://www.hnwb.nl/boekrecensie-fuzzy-firm-beetje-wazig/

Het viel me op dat hij op een bepaald moment zelfs zegt: dit model heeft heel veel kritiek in de academische wereld, maar het heeft wel heel veel navolging in de praktijk gehad. Het enige model dat hij aanhaalt…

En Ronald, ik ben niet per definitie tegen termen als Angelsaksisch en Rijnlands model, zoals Jaap Peters die definieert. Het omvat niet alles, maar het geeft denkrichtingen weer. Het Rijnlands model heeft als je Jaap daar over hoort veel, heel veel, van waar jij voor staat. De basis is dat de front office bepaalt wat de back office doet (dat is toch ook de basis van Seats2Meet zo’n beetje als ik me niet vergis)? En daarnaast dat je mensen op alle posities de kennis en ervaring EN beslissingsbevoegdheden geeft om de juiste beslissingen te maken. Dus zo slecht is dat Rijnlandse denken niet, toch?

Beantwoord

Bas, Rijnlands denken van Jaap Peters is niets mis mee, echter het blijft mensen een referentie kader geven naar het verleden ipv naar de toekomst gericht te zijn. Zaken moeten en gaan echt anders dan een optimaal en enigszins aangepast Rijnlands model…

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (965)
Contact