Citizen scientists: de opkomst van amateurwetenschappers

door Marco Derksen op 16 februari 2013

photo-2
In de Volkskrant van zaterdag 16 februari een aardig artikel van Tonie Mudde over de opkomst van amateurwetenschappers of doe-het-zelf-wetenschappers. Het inschakelen van amateurs door wetenschappers is overigens niet nieuw. Proefpersonen doen al jaren mee aan experimenten – vrijwillig of tegen een kleine vergoeding. En hobbyisten tellen in Nederland in samenwerking met Sovon Vogelonderzoek Nederland al sinds de jaren zeventig vogels. Aan de hand van die gegevens is te zien hoe vogelaantallen toe- of afnemen. Het telwerk van duizenden hobbyisten vormt zo de wetenschappelijke fundering voor het natuurbeleid in Nederland.

Maar pas sinds de komst van internet zit amateurwetenschap echt in de lift. Zo telt Zooninverse.org, één van de meest populaire website voor amateurwetenschappers dat pas in 2010 is gelanceerd, meer dan 785.000 vrijwilligers. Dagelijks komen er tussen de 500 en 1000 nieuwe vrijwilligers bij die samen geluiden van orka’s classificeren, verre planeten spotten of door logboeken van oorlogsschepen spitten. Nederlandse voorbeelden zijn de eerder genoemde vogeltellingen en allergieradar.nl, een website waar vrijwilligers door heel Nederland de hooikoortsklachten in kaart brengen. Wie kent nog meer mooie voorbeelden?

11 reacties

Het is volgens mij nog “erger”. In bijna alle “wetenschappen” is de laatste grote doorbraak meer dan 20 jaar geleden. Niet voor niets dalen R&D uitgaven: er komt niets meer uit. De wetenschap is suboptimaal ingericht t.o.v. de huidige maatschappelijke uitdagingen.

Het ziet er dus naar uit dat we “terug naar vroeger” gaan. Laten we niet vergeten dat wetenschap ooit begonnen is als onderzoek naar oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. Daar is weinig meer van over. Gek hé dat het dan mis gaat.

Beantwoord

Beantwoord

Beantwoord

Nieuwe ontwikkelingen:
http://www.iculture.nl/dossiers/researchkit/
http://blog.standbytaskforce.com/tag/map/

Nog steeds actueel:
http://www.sovon.nl/
http://velehanden.nl
http://allergieradar.nl

Update:
http://www.zooniverse.org/
Zooninverse heeft inmiddels meer dan 1,3 miljoen deelnemers!

Terminologie:
Burgerwetenschap, amateurwetenschap, citizen scientists, democratisering van de wetenschap, doe-het-zelf-onderzoeker, amateuronderzoeker

Zie ook:
http://eoswetenschap.eu/content/citizen-science-iedereen-wetenschapper

Beantwoord

Beantwoord

Profielfoto
Harold van Garderen op schreef:

Heren, bestaat er nog wel zoiets als amateur versus professionals, nog wel zoiets als leek versus wetenschapper? Met meer academisch afgestudeerden onder de bevolking dan werkzaam aan een kennisinstelling (whatever that may be these days) en met meer ervaringskennis bij burgers dan bij de professionals is het denk ik tijd voor een forse herziening van begrippen.

Beantwoord

Beantwoord

Profielfoto
Harold van Garderen op schreef:

Wat ik zie is dat burgers/slachtoffers/nabestaanden zich (w.s. terecht) steeds minder aantrekken van de regels, de mening van experts, enz. en gewoon zelf op onderzoek uit gaan. Aangezien zij vaak heel goed opgeleid zijn en relevante ervaring meebrengen zie je ook dat deze onderzoekskracht van de “bevolking” vaak veel effectiever is dan wat overheden en instanties kunnen opbrengen. We leven nu eenmaal in de tijd van de grote inversies. Dit is er een voorbeeld van. Ik zal er maandag op het #doeopen festival nog een flink aantal noemen https://dezwijger.nl/young-innovators-talk/

Beantwoord

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (966)
Contact