Blog:

Social media in het onderwijs

door Marco Derksen op 4 februari 2013


Als zelfs Doekle Terpstra (vanuit zijn rol als bestuursvoorzitter van Hogeschool Inholland) overtuigd is, dan weten we het zeker: social media speelt een cruciale rol in het onderwijs. De vraag is alleen welke rol en wat is de actuele stand van zaken in Nederland? In de komende maanden ga ik op zoek naar het antwoord op die vraag. Daarbij maak ik enerzijds onderscheid in het type onderwijs (van basis onderwijs tot hoger onderwijs) en anderzijds in de toepassing (zowel didactisch als organisatorisch). Afhankelijk van het materiaal dat publiekelijk beschikbaar is, zal ik waarschijnlijk ook nog een online enquete uitzetten specifiek voor onderzoek naar social media in het hoger onderwijs. De resultaten zal ik uiteindelijk presenteren op het Nationaal Congres Onderwijs & Sociale Media.

Hebben jullie vragen of suggesties die niet mogen ontbreken in het overzicht? Dan hoor ik het graag in de reacties. Alvast dank!

2012

2011

2010

Voorbeelden van gebruik social media in het onderwijs

22 reacties

Marco, zag je oproep. Vorige week is net mijn onderzoek over social media and higher education gepubliceerd in the international journal for social media and learning environments. Kan ik het naar dit adres sturen?

Mvg Ronald Voorn

Beantwoord

@Ronald: graag en alvast dank! Als je een link hebt waar meer is te lezen het onderzoek wil ik het met alle plezier toevoegen aan bovenstaande lijst!

Beantwoord

Beantwoord

Heeft iemand toegang tot dit artikel?

The role of social media in higher education classes (real and virtual) – A literature review
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0747563212003743

Ronald, bedoel je onderstaande artikel?

Ronald J.J. Voorn; Piet A.M. Kommers, Social media and higher education: introversion and collaborative learning from the student’s perspective, Int. J. of Social Media and Interactive Learning Environments, 2013 Vol.1, No.1, pp.59 – 73.
http://www.inderscience.com/info/inarticle.php?artid=51650

Beantwoord

Ja correct Marco. Die is vorige week gepubliceerd en de uitgever heeft m tijdelijk opengesteld om gratis te downloaden. Eind Februari komt er nog een artikel waar wij internationaal onderzoek gedaan hebben naar social media & higher education. Hans, ik had jou de pre print versie al gemaild volgens mij n.a.v. je vraag om papers voor het congres. Vragen zijn uiteraard welkom.

Beantwoord

marco ik heb dit artikel voor je The role of social media in higher education classes (real and virtual) – A literature review. Als je mij even dmt met je email adres dan zal ik je een link mailen naar een dropbox file waarin ik nog meer artikelen heb.

Beantwoord

@Ronald: nogmaals dank voor je input, absoluut top!

Via Twitter krijg ik zojuist door dat ook Remco Pijpers in samenwerking met Kennisnet onderzoek doet naar het gebruik van sociale media door leerlingen. Hij richt zich daarbij op scholieren tussen 10 en 18 jaar. De resultaten zijn medio mei beschikbaar.

En met dank aan Erno Mijland ook nog een link naar Multimodal Learning Through Media: What the Research Says, een rapport van Cisco uit 2008 over digitale media in het onderwijs:

Klik om toegang te krijgen tot Multimodal-Learning-Through-Media.pdf

Beantwoord

Beantwoord

Beantwoord

Beantwoord

Beantwoord

Beantwoord

Profielfoto
Kim op schreef:

Wat een fijn overzicht! Ik zie veel scholen die totaal 1.0 zijn en willen blijven. Ik ga zeker gebruik maken van wat hier verzameld is. Dank!

Beantwoord

Beantwoord

Beantwoord

In mijn zoektocht naar het gebruik van social media in het onderwijs kom ik zowel didactische als organisatorische voorbeelden tegen. Nog weinig fundamenteel onderzoek naar het effect van het gebruik van social media. Een recent literatuuronderzoek is uitgevoerd door Paul A. Tess:

Paul A. Tess, The role of social media in higher education classes (real and virtual) – A literature review, Computers in Human Behavior
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0747563212003743

Hieronder een lijst van tools die in of buiten colleges kunnen worden gebruikt:

http://www.socrative.com
http://www.wallwisher.com
http://www.mentimeter.com
http://www.shakespeak.com/
http://www.screenr.com
http://www.animoto.com

Zie ook:
http://ict-idee.blogspot.nl/

Overzicht van educatieve apps:
http://www.eduapp.nl/

Overzicht van edubloggers:
http://www.trendmatcher.nl/p/edubloggers.html

Beantwoord

Beantwoord

Beantwoord

Beantwoord

Profielfoto
hanswisbrun op schreef:

Als ik Doekle Terpstra goed beluister heeft hij het niet over de rol van sociale media in het onderwijs, maar over de rol binnen de (interne) communicatiestrategie en de marketingstrategie. Dat lijken mij, helaas, verschillende zaken binnen een onderwijsinstituut. Hij heeft het over zijn rol als collegevoorzitter, niet over de rol van docent. Een CEO van, pak weg, neem mee, Unilever zou hetzelfde kunnen zeggen als hij nu.

Het woord media is, ook al is het voorzien van het woord sociale, trouwens meervoud.

Beantwoord

@Hans: eens, gaat vooral over de rol van social media in de communicatie- en marketingstrategie!

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (978)
Contact