Hoe ziet de wereld er uit in 2025?

door Marco Derksen op 30 december 2012

Verwachte nieuwe technieken in de komende decennia
In de opiniebijlage van het NRC dit weekend komen deskundigen aan het woord over hoe de wereld er in 2025 zal uitzien. Even los van de vraag of je uberhaupt de toekomst kunt voorspellen, is het inschatten van toekomstige ontwikkelingen een randvoorwaarde om iets te kunnen zeggen over de toekomst van zorg, overheid of onderwijs.

In de NRC-bijlage o.a. een artikel over de nieuwe economische hausse en technologische revolutie door William E. Halal, emeritus hoogleraar management, technologie en innovatie aan de George Washington University en verbonden aan Tech Cast LLC. Die laatste is een private organisatie dat via de virtuele denktank TechCast de kennis van meer dan honderd hightech CEO’s, wetenschappers, ingenieurs, academici en andere deskundigen over de hele wereld bij elkaar brengt om voorspellingen te doen over de toekomst.

De collectieve voorspellingen van deze deskundigen worden door TechCast geïntegreerd tot een macroprognose van de economie als geheel in de komende tien tot twintig jaar. In bovenstaande puntengrafiek zijn deze prognoses weergegeven in drie dimensies: het waarschijnlijkste jaar, het deskundigenvertrouwen en de mogelijke marktomvang. Deze analyse doet vermoeden dat de grote recessie nog wel enkele jaren kan aanhouden, maar dat rond 2015 vermoedelijk een nieuwe golf van economische groei op gang zal komen. Vooral de periode rond 2015 is volgens Halal van belang. Het cluster van groene technologie, informatietechnologie, informatiesystemen, e-commerce en geavanceerde auto-ontwerpen wijst op een vermoedelijke opleving van de economische groei rond die tijd.

Allianz-Kondratiev-Waves

Deze voorspelling valt samen met het patroon van de economische cycli of Kondratieff golven die elk een periode van veertig tot zestig jaar beschrijven waarin een sterke economische groei wordt afgewisseld met een trage groei of zelfs afname. Volgens deze theorie zitten we nu in de zesde Kondratieff golf die vanaf 2015 dus weer zal groeien. Als de technologische revolutie rond 2020 nog verder versnelt, dan zullen we vermoedelijk persoonlijke geneeskunde, intelligente auto’s, alternatieve energie en andere geavanceerde technologieen gaan zien. In die tijd zullen we waarschijnlijk ook beschikken over bijna oneindige rekenkracht en zullen intelligente robots onze huizen en kantoren betreden.

En nu terug naar de vraag, wat betekent dit voor de zorg, de overheid en het onderwijs?

3 reacties

Persoonlijk denk ik dat de mindshift in de zorg waarbij de kloof tussen arts en patient verder zal worden verkleind, een groter positief effect zal hebben dan menige technologische ontwikkeling. Wel minder qua omzet en markt, maar meer op vlak ‘leven’.

Beantwoord

@Lucien: helemaal met je eens, maar de vraag is hoe de kloof tussen arts en patiënt verkleind kan worden. Technologie en dan met name sociale media spelen daar naast culturele aspecten wat mij betreft een belangrijke rol in. Enerzijds om de patiënt beter te informeren en faciliteren, anderzijds om de contactmogelijkheden tussen arts en patient te vergroten.

Heb je de documentaire over New Songdo nog bekeken? En dan met name dat deel over telepresence in het onderwijs? Jij bent daar met o.a. Facetalk in Nijmegen al volop mee bezig, maar stel je eens voor dat ook wij in Nederland in alle huizen en kantoren telepresence hebben. Wat zou dat betekenen voor de zorg?

Toevallig ook het interview met Luciano Floridi in Trouw dit weekend gelezen?

Beantwoord

Profielfoto
John Heller op schreef:

Altijd intressant zo’n futurologen artikel. Wat me opvalt os dat er weer een ongebreideld ict en ecommerce optimisme in zit en opvallend voorzichtige tragere veranderingen ogv transport/ruimtevaart, sociale innovatie en bijv healthcare. Ik dacht trouwens dat we hoge snelheidstreinen hadden, maar die van 2025 zullen nog wel wat sneller gaan..?

Ik vraag me ook af hoeveel niet westerse denkers en bedrijfsleiders mee hebben gedaan.

Ook opvallend: in mijn studie tijd duurde Kondratieff nog 60 tot 70 jaar… Nu geldt ook daar al een halfwaardetijd begrijp ik. Alles sneller, ook Kondratieff 🙂

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (966)
Contact