Gaan we offline met kerstmis?

door Marco Derksen op 24 december 2012

Vandaag in de nrc.next (print) opnieuw aandacht voor de slow-tech beweging die al jaren actief is in met name de VS waar boeken als Alone Together (2010) van Sherry Turkle en The Shallows: What the internet is doing to our brains (2010) van Nicolas Carr ons waarschuwen dat we steeds oppervlakkiger en dommer worden als we altijd connected zijn. Het artikel getiteld ‘En nu gaat-ie uit’ stelt ons de vraag of we met kerst twee dagen offline kunnen zijn. Dit naar aanleiding van het trendrapport ‘De zwarte kant van social media’ dat volgende maand verschijnt.

Erg goed dat er aandacht is voor de zwarte kant van sociale media. Zelf ben ik een grootgebruiker van sociale media en realiseer me al jaren dat het een effect heeft op mijn concentratievermogen. Reden dat we als gezin ruim een jaar geleden zijn begonnen met eenmaal per week een dag offline te zijn: unplugged sunday. Lukt zeker niet iedere week, maar we doen ons best. Wel jammer dat het artikel niet een wat genuanceerder beeld heeft gebracht. Sociale media hebben ons immers ook prachtige dingen gebracht.

Moest bij het lezen van het artikel terugdenken aan Connecting People, een korte film van Burbuja Films uit 2008 over kerstmis, liefde en mobiele telefoons. Gewoon even kijken (tot het eind).

Wens jullie allemaal hele prettige feestdagen!

Update:
Opmerkelijk artikel in de NRC van 8 januari waarin auteur Peter Teffer korte metten maakt met het eerder verschenen artikel in NRC van Marc Hijink en van het ‘wetenschappelijke’ rapport De zwarte kant van sociale media. Volgens Teffer is er geen enkel bewijs voor die ‘gevaren’ van sociale media en bevat het rapport vooral aannames, meningen van anderen en selectief gebruik van wetenschappelijk onderzoek.

nrc-rectificatie

9 reacties

Hallo Marco

Interessant.
Ik heb enkele maanden terug tijdens een gastcollege ( HBO ) studenten gevraag collectief alles uit te zetten. Dat vonden ze moeilijk,maar de rest van het gastcollege was bijzonder sociaal en interactief.
Hoe zal dat gaan met onze kinderen? Op de basisschool is het de BB, die in ieder geval vorig jaar nog in Amsterdam die de ‘dienst’ uitmaakt. Maar daarin schuilt ook hoop, zoals je kan lezen in onderstaande link.

Ik dan ook graag 2 ervaringen over beeldschermen met jou en je lezers delen. Een vanuit het basisonderwijs en een met daarbij de nuance / voordeel van het medium vanuit mijn persoonlijk verhaal ook daarin een interessante oproep van Google CEO, Eric Schmidt.

Persoonlijk en Google
http://www.martijntimmermans.nl/1/post/2012/06/i-want-you-to-take-one-hour-a-day-and-turn-that-thing-off-wie-zet-zijn-telefoon-wel-eens-uit-echt-uit.html

Basisonderwijs
http://www.poetryjockeys.nl/2/post/2011/04/pj-workshop-what-makes-you-happy.html

Beantwoord

Beantwoord

Zag je dat NRC gisteren een verkapte rectificatie had van dit artikel? Strekking: dat rapport is op zijn best onwetenschappelijk maar vooral gewoon slechts gebaseerd op gevoelens in plaats van cijfers.

Beantwoord

@Bart ik had het artikel nog niet gelezen, nu dus wel en link naar het betreffende artikel toegevoegd als update. Dank!

Beantwoord

Beantwoord

Beantwoord

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (978)
Contact