Blog:

Waar staat Nokia in 2015?

door Marco Derksen op 20 oktober 2012

Deze week werd bekend dat Nokia het afgelopen kwartaal een verlies heeft geleden van bijna één miljard euro. In totaal maakte het bedrijf dit jaar al zo’n 3,3 miljard euro verlies. Minder dan verwacht maar toch. Het lukt de Finse telecomfabrikant maar niet om uit de financieële problemen te komen. En dat terwijl Nokia nog niet zo lang geleden werd gezien als het wonder uit Finland. Waar ging het fout en vooral, heeft Nokia nog een kans om deze dreun te overleven?

Volgens Tomi Ahonen, autoriteit op het gebied van mobiel en niet onbelangrijk afkomstig uit Finland, is het allemaal de schuld van de huidige CEO Stephen Elop (de eerste niet-Fin en voormalig topman van Microsoft die het bedrijf leidt). Toen Elop eind 2010 CEO werd van Nokia had het bedrijf drie strategische keuzes voor de koers van Nokia: de interne optie waarbij zou worden doorontwikkeld op Symbian en MeeGo (in samenwerking met Intel), kiezen voor Android van Google of kiezen voor Microsoft. Elop koos voor het laatste en volgens Ahonen (en vele anderen) is hij daarmee de Trojan van Microsoft. Ahonen schreef eerder dit jaar al een heel epistel met 19 redenen waarom Stephen Elop Nokia moet verlaten.

Anderen, zoals Jacob Steinberg, zetten vraagtekens bij deze beschuldiging en laten zien dat Nokia al eerder de slag heeft gemist door niet op tijd mee te gaan in de ontwikkelingen van de smartphones. Een meer dan lezenswaardig artikel in dit verband is The Story of Nokia Meego van Sampsa Kurri, een artikel over de technologische ontwikkelingen en keuzes binnen Nokia.

Persoonlijk denk ik dat Nokia inderdaad te lang heeft gewacht met de strategische keuze voor smartphones en zich daarbij heeft vergist in de slagkracht van bedrijven als Apple en Samsung. Elop kon daar in korte tijd geen verandering meer in brengen en zal nu alles op alles moeten zetten om Nokia te redden van de ondergang.

Nokia is voor mij nog steeds het wonder uit Finland, heeft een prachtige geschiedenis en heeft al vaker laten zien dat het een crisis kan overleven door een andere koers te kiezen (we vergeten soms dat Nokia van oorsprong een houtpulpfabriek was). Ik denk dat Nokia ook deze crisis gaat overleven en straks komt met een innovatie waarmee het de wereld verrast. Aardig om bovenstaande video van enkele jaren terug nog eens te bekijken waarin Nokia een voorspelling doet over hoe wij in 2015 leven.

Nokia, connecting people!

4 reacties

Beantwoord

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (967)
Contact