The Networked Society, On the Brink

door Marco Derksen op 9 oktober 2012

Het begrip Network Society is afkomstig van Jan van Dijk, die in 1991 het boek De netwerk-maatschappij, sociale aspecten van nieuwe media schreef. Aardig van Wikipedia dat ze deze term toedichten aan een Nederlander, maar het begrip netwerkmaatschappij bestaat natuurlijk al veel langer. En het is ook van alle tijden dat de opkomst van een nieuw medium een invloed heeft op die netwerkmaatschappij. Ooit waren onze voorouders lid van een redelijk gesloten netwerk en binnen dat netwerk groeiden ze op, gingen er werken, vonden er hun partner, deelden er hun verdriet en geluk en gingen ze dood. Door de opkomst van ‘nieuwe media’ als krant, radio en tv werd hun wereld steeds groter en bewogen mensen zich in steeds meer netwerken. Ze groeiden op in het ene netwerk, vonden vrienden in een ander netwerk en gingen naar hun werk in weer een ander netwerk.

Het was Marshall McLuhan die eind jaren zestig de wereld door de opkomst van ‘nieuwe media’ beschouwde als een dorp (zie: The World is a Global Village). Nieuwe technologische ontwikkelingen bieden ons steeds meer mogelijkheden om met elkaar in contact te komen, met elkaar te communiceren, te innoveren en kennis te delen. We zijn meer met elkaar verbonden dan ooit te voren (en dat zal alleen nog maar verder toenemen). De network society zal stap voor stap overgaan in de networked society (of society 3.0) waarin we altijd en overal verbonden zijn.

In de korte video ‘On the Brink‘ (20 min) van Ericsson wordt het verleden, heden en de toekomst van deze zgn. connected society besproken met mensen als David Weinberger (co-auteur Cluetrain Manifesto), David Rowan (chief editor Wired UK), Caterina Fake (founder Flickr), Eric Wahlforss (co-founder Soundcloud). Absolute aanrader!

Met dank aan Jeroen Beelen.

Dit artikel is eerder verschenen op upstream.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (990)

Geplaatst op 31 mei. 2024

AI-strategie fintech Klarna

Klarna, een toonaangevende Zweedse fintechgigant, speelt een prominente rol in de buy-now-pay-later sector. Het bedrijf biedt flexibele betaaloplossingen voor online […]

Lees Bericht: AI-strategie fintech Klarna
Contact