Marshall McLuhan: The World is a Global Village

door Marco Derksen op 9 oktober 2012


De Canadese communicatie-wetenschapper Herbert Marshall McLuhan (1911-1980) verwierf bekendheid in de jaren zestig met boeken als Understanding Media: The Extensions of Man (1964) en The Medium is the Massage: An Inventory of Effects (1967). Hij beweerde dat de media een verlenging zijn van de menselijke zintuigen die zowel het individu als de maatschappij in een eigen overtuigende manier beinvloeden. Hoewel sommigen van zijn stellingen als omstreden worden gezien, twijfelt niemand aan zijn kernbewering: Om de huidige wereld te begrijpen, dient men de media te begrijpen.

In 2011 zou McLuhan zijn honderdste verjaardag vieren. Een goed moment om eens terug te kijken op zijn visie en zijn werk. Wereldwijd zijn daarvoor tal van lezingen, seminars en congressen opgezet die zijn terug te vinden op marshallmcluhan.com. Interessant voor ons Nederlanders is het McLuhan’s Philosophy of Media Centennial Conference van 26 t/m 28 oktober in Brussel. Voor wie zich alvast wil inlezen en niet de tijd heeft om al zijn boeken te lezen, is het interview met Marhall McLuhan in PlayBoy (1969) een absolute aanrader.

Met dank aan Martijn Kriens.

Dit artikel is eerder verschenen op upstream.nl

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (987)
Contact