Nicholas Christakis: The hidden influence of social networks

door Marco Derksen op 1 augustus 2010

Socioloog en arts Nicholas A. Christakis en politiek wetenschapper James Fowler benaderen de mens niet als een individu maar als een sociaal wezen. Volgens hen maakt elk mens deel uit van een sociaal netwerk omdat een mens nu eenmaal de neiging heeft om veel of weinig vrienden uit te zoeken en te maken, om grote of kleine families te vormen, om op karakteristieke of onpersoonlijke plekken te werken. De kracht van een sociaal netwerk ligt volgens Christakis en Fowler in het karakteristieke patroon, de vorm en de samenhang van de intermenselijke relaties. In het boek Connected: The Surprising Power of Our Social Networks and How They Shape Our Lives brengen Christakis en Fowler verschillende sociale netwerken in kaart en trekken op basis daarvan enkele fascinerende conclusies.

Zo kennen we inmiddels allemaal wel Stanley Milgram’s Six degrees of separation, een theorie die stelt dat alle mensen met elkaar verbonden zijn via gemiddeld ‘zes stappen van verwijdering’. Christakis en Fowler laten zien dat hoewel er zes stappen van verwijdering bestaan tussen elke twee willekeurige mensen, er drie stappen van invloed zijn op de vraag hoe besmettelijk we zijn (three degrees of influence). Volgens Christakis en Fowler hebben de vrienden van de vrienden van onze vrienden een invloed op bijvoorbeeld ons eetpatroon, onze financiele status maar ook ons geluk.

Het boek, dat tal van voorbeelden uit de dagelijkse praktijk van beide auteurs laat zien, is een absolute aanrader. Nog niet overtuigd? Bekijk dan eerst de TED-talk van Christakis (slides).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (990)

Geplaatst op 31 mei. 2024

AI-strategie fintech Klarna

Klarna, een toonaangevende Zweedse fintechgigant, speelt een prominente rol in de buy-now-pay-later sector. Het bedrijf biedt flexibele betaaloplossingen voor online […]

Lees Bericht: AI-strategie fintech Klarna
Contact