Paul de Blot over spiritueel leiderschap

door Marco Derksen op 22 november 2009

Paul de Blot werd geboren op Java, Indonesie waar hij tot de tweede wereldoorlog als chemicus werkte op een suikerplantage en toen in een concentratiekamp belandde. Na de oorlog trad hij toe tot de jezuietenorde en werkte hij in het basisonderwijs, als pastor, als docent aan de universiteit en sinds 1979 als campus moderator aan de Nyenrode Business Universiteit. Hij promoveerde in 2004 op het proefschrift “Vernieuwing van organisaties in een chaotische omgeving door vernieuwing van de mens” (pdf), en werd in 2006 benoemd als hoogleraar business spiritualiteit. Paul de Blot, een man van 84 jaar en in de bloei van zijn leven, stelde in zijn lezing tijdens MKB Krachtencentrale dat een onderneming altijd bestaat uit twee componenten: doen en zijn, ofwel realisme en inspiratie.

Realisme betekent voor de gepassioneerde De Blot kijken naar de werkelijkheid en je planning aanpassen aan veranderingen in de werkelijkheid. Elke planning mislukt als je deze niet aanpast aan de realiteit, zo stelde de hoogleraar. De in Nederlands-Indie geboren De Blot, overlevende van een concentratiekamp en eenzame opsluiting in Indonesie, zei ronduit: “Je moet doodgaan om nieuw leven te krijgen.” Hij bedoelde daarmee dat ook bedrijven hun zekerheden moeten opgeven en zich moeten overgeven aan hun omgeving.

Met dank aan Henk Jan Winkeldermaat kunnen we zijn presentatie (video) nog terugkijken. Prachtig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (994)
Contact