Blog:

Der Schwarm (De Zwerm)

door Marco Derksen op 15 augustus 2005

Evenals de voorgaande jaren zit ik samen met mijn vriendin en twee kinderen in Toscane waar we een aantal weken genieten van mooi weer, lekker eten en drinken maar vooral ook rust. Het is de enige periode in het jaar dat ik toekom aan het lezen van romans. Een van de meest indrukwekkende boeken die ik dit jaar heb gelezen is Der Schwarm van Frank Schatzing. Een thriller waarin het klimaat op aarde drastische veranderingen ondergaat. Onder het oppervlak van de wereldzeeen beweegt zich een nieuw soort die intelligent, zeer gevaarlijk en ongrijpbaar is. De mensheid krijgt te maken met een natuurlijke vijand die intelligenter is dan de mens en die terugslaat.

Zonder alle details van het boek te beschrijven heeft het verhaal mij om meer dan een reden gepakt. Naast het besef wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn van de menselijke overheersing van de natuur, kent het intelligente soort dat terugslaat vele overeenkomsten met de blogosfeer.

De intelligente soort dat in het boek wordt aangeduid met Der Schwarm bestaat uit miljarden eencelligen die vanaf het begin van het onstaan van de aarde zich bevinden onder het oppervlak van de wereldzeeen. Eencelligen die als individue een zeer beperkt aantal eigenschappen en intelligentie kennen maar als collectief een intelligentie vertonen die zijn gelijke niet kent. Informatie wordt op geniale wijze verspreid en opgeslagen, kennis raakt niet verloren en de snelheid van handelen is enorm.

Frank Schatzing, die communicatiewetenschappen studeerde en een eigen reclamebureau runt in Duitsland, heeft een van de meest indrukwekkende thrillers geschreven van de afgelopen jaren. Met bijna duizend pagina’s een boek dat je niet in een paar uur uitleest maar een absolute aanrader is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (987)
Contact