De toekomst van de dialoog

door Marco Derksen op 25 november 2024

Ik heb vandaag veel en lang in de auto gezeten, wat als voordeel heeft dat je uitgebreid naar podcasts kunt luisteren. Deze keer heb ik de drie uur durende uitzending “De Nacht van…” beluisterd, die in het teken stond van “de toekomst van de dialoog.” Tijdens deze thema-uitzending ging presentator Benji Heerschop in gesprek met drie gasten die hun visie op dit onderwerp deelden: journalist Chris Klomp, psycholoog Consuela Esseboom en trendwatcher Sander Duivestein.

Een korte samenvatting van deze boeiende gesprekken:

Chris Klomp: “De meeste mensen deugen voorwaardelijk”
Klomp beschreef zijn visie op de rol van debat in een gezonde samenleving. Hij noemde het debat essentieel voor de democratie: “Zonder debat kun je geen nieuwe standpunten vormen; dan blijft het bij schelden en bedreigen.” Hij erkende echter ook de uitdagingen die digitale platforms met zich meebrengen. Sociale media zijn volgens hem vaak “mesthopen van de samenleving”, waar anonimiteit vijandig gedrag versterkt.

Klomp deelde ook de persoonlijke impact van zijn werk als journalist, zoals de bedreigingen en aanvallen die hij heeft meegemaakt. Hij hekelde de oppervlakkigheid en polarisatie op platforms zoals X (voorheen Twitter), maar benadrukte dat dit niet alleen een technologisch probleem is: “Het is een thermometer van de samenleving.”

Gesprek met Chris Klomp terugkijken (via NPO Radio 1) of terugluisteren (via Spotify).

Consuela Esseboom: “Gedrag wordt gedreven door behoefte”
Esseboom beschreef dialoog als een middel tot samenwerking en verrijking. Ze benadrukte dat “iedereen een mentale bibliotheek heeft” gevuld met perspectieven en ervaringen. Het vermogen om naar anderen te luisteren en nieuwe ideeën toe te laten is volgens haar cruciaal om nuance te vinden en een dialoog productief te maken.

Ze legde een verband tussen emoties en online gedrag. Sociale media fungeren vaak als een uitlaatklep voor frustraties, waarbij anonimiteit de drempel verlaagt voor schadelijk gedrag. Toch wees ze ook op de verbindende mogelijkheden van deze platforms. Esseboom waarschuwde voor de valkuil van morele superioriteit in gesprekken en stelde dat de vraag “Wat drijft jou?” empathie en begrip kan vergroten.

Gesprek met Consuela Esseboom terugkijken (via NPO Radio 1) of terugluisteren (via Spotify).

Sander Duivestein: “Technologie is niet goed of slecht, maar ook niet neutraal”
Duivestein richtte zich op de rol van technologie in de toekomst van de dialoog. Hij schetste een beeld van sociale media als platforms die zijn geëvolueerd tot echokamers: “Iedereen is een zender geworden, maar niemand luistert meer.” Toch blijft hij optimistisch over de mogelijkheden van technologie, met name AI, om zelfreflectie en constructieve communicatie te bevorderen.

Hij besprak hoe AI kan functioneren als een sparringpartner die frictie toevoegt aan impulsieve reacties. “Als we eerst roeptoeteren tegen AI en die ons duidelijk maakt wat feit en fictie is, dan biedt dat een mooie adempauze.” Duivestein benadrukte de noodzaak van regulering en bewust gebruik van technologie om de negatieve effecten ervan te beperken. Hij concludeerde dat technologie, mits goed ingezet, ons intellect kan versterken.

Gesprek met Sander Duivestein terugkijken (via NPO Radio 1) of terugluisteren (via Spotify).

Conclusie
Wat alle drie de gasten gemeen hadden, was hun pleidooi voor nuance, verantwoordelijkheid en reflectie in de dialoog. Of het nu ging om de rol van empathie, feiten of technologie, ze waren het erover eens dat de toekomst van de dialoog afhangt van onze bereidheid om te luisteren, te leren en technologie als hulpmiddel te gebruiken in plaats van als obstakel.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (1035)
Contact