Ammodo: bruggenbouwer tussen kunst, wetenschap en vernieuwing

door Marco Derksen op 22 oktober 2024

Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog niet eerder van Ammodo had gehoord, maar vandaag kwam ik een korte video tegen die mijn aandacht trok. De culturele stichting Ammodo steunt sinds de oprichting in 2011 kunst, architectuur en wetenschap. Opgericht met kapitaal uit de Rotterdamse haven, richt de stichting zich op het stimuleren van deze disciplines, met als doel bij te dragen aan de vernieuwing van onze samenleving.

De activiteiten van Ammodo zijn divers. Zo reiken ze de prestigieuze Ammodo Science Award uit, die baanbrekend wetenschappelijk onderzoek ondersteunt met aanzienlijke geldbedragen. Daarnaast hebben ze een architectuurprogramma gericht op sociaal en ecologisch verantwoorde projecten. Maar een van hun meest toegankelijke en aansprekende initiatieven is zonder twijfel Ammodo Docs.

Ammodo Docs, gelanceerd in 2023, is een ambitieus project dat de brug wil slaan tussen wetenschap, kunst en het grote publiek. Deze serie korte documentaires, elk ongeveer 15 minuten lang, biedt een uniek inkijkje in het werk van vooraanstaande wetenschappers en kunstenaars. Door gerenommeerde filmmakers te koppelen aan deze pioniers, ontstaan er verrassende en diepgaande portretten die de kijker uitdagen om op een nieuwe manier naar de wereld te kijken.

De nieuwste reeks van Ammodo Docs ging onlangs in première in het Eye Filmmuseum in Amsterdam en bevat vier documentaires. Zo volgt Dear Home of Scars de Ghanese kunstenaar Ibrahim Mahama, die reflecteert op het koloniale verleden van zijn land. Three Acts biedt een kijkje in het werk van operaregisseur Pierre Audi, terwijl Moonshot Missionhet ambitieuze project van quantumwetenschapper Stephanie Wehner belicht om het eerste quantuminternet te bouwen. In Northern Winds zien we hoe kunstenaar Jonathas de Andrade de traditionele zeilers van zijn geboorteplaats in Brazilië vastlegt.

Dear Home of Scars (Ibrahim Mahama)
Deze documentaire volgt de Ghanese kunstenaar Ibrahim Mahama in zijn geboorteplaats Tamale, Noord-Ghana. Mahama werkt aan een monumentale installatie met oude koloniale treinstellen, waarbij hij reflecteert op Ghana’s koloniale verleden. De film toont hoe Mahama historische objecten een nieuwe, hoopvolle betekenis geeft en tegelijkertijd de infrastructuur voor een bloeiende lokale kunstscene opbouwt.

Three Acts (Pierre Audi)
Deze film biedt een inkijk in het werk van de invloedrijke operaregisseur Pierre Audi. We zien Audi tijdens de repetities voor Verdi’s Simon Boccanegra in Tokyo. De documentaire belicht Audi’s vernieuwende visie op opera, zijn minimalistische benadering en zijn streven om opera relevant te maken voor een hedendaags publiek.

Moonshot Mission (Stephanie Wehner)
Deze documentaire volgt quantumwetenschapper Stephanie Wehner in haar ambitieuze missie om het eerste quantuminternet te bouwen vóór 2030. Als voormalig ethisch hacker en expert in cyberveiligheid, probeert Wehner nu de mysterieuze quantumwereld te gebruiken om onze communicatienetwerken te verbeteren. De film toont haar werk aan de TU Delft en haar rol als directeur van de European Quantum Internet Alliance.

Northern Winds (Jonathas de Andrade)
Deze film volgt de Braziliaanse beeldend kunstenaar Jonathas de Andrade in zijn geboorteplaats Recife. De Andrade werkt samen met lokale jangadeiros (traditionele zeilers) aan een nieuw kunstproject. De documentaire laat zien hoe De Andrade op een speelse en fantasierijke manier sociaaleconomische ongelijkheden belicht en zichtbaarheid geeft aan gemarginaliseerde gemeenschappen.

Deze documentaires, die gratis te bekijken zijn op ammododocs.org en YouTube, vormen een groeiende collectie die actuele maatschappelijke en wetenschappelijke thema’s onderzoekt. Ze bieden niet alleen een platform aan innovatieve denkers en kunstenaars, maar nodigen ook het publiek uit om mee te denken over de rol van kunst en wetenschap in onze samenleving.

Ammodo en Ammodo Docs laten zien hoe belangrijk het is om kennis en creativiteit op een toegankelijke manier te delen met een breed publiek voor een goed geïnformeerde en geïnspireerde samenleving. Een inspirerend voorbeeld van hoe kunst en wetenschap elkaar kunnen versterken en ons allemaal kunnen uitdagen om verder te kijken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (1024)
Contact