Blog:

Jericho (Iniko)

door Marco Derksen op 12 juli 2024

Komend weekend ga ik voor de derde keer een poging doen om Sting nog één keer live te zien. Hij staat zondag als slotacht in de Nile van Ahoy Rotterdam tijdens North Sea Jazz 2024.

Moet eerlijk zeggen dat ik tot vandaag nog niet goed naar de rest van het programma had gekeken. NSJ is eigenlijk altijd wel goed en ook dit keer zitten er dan ook weer een aantal pareltjes tussen. Wat te denken van Iniko, de geheimzinnige nieuwkomer in de soulscene.

Image created by Midjourney (Prompt by Marco Derksen)

Iniko is een singer-songwriter, producer en multi-instrumentalist uit Brooklyn (New York) die in haar werk elementen van trap, rock, dancehall, soul en filmmuziek combineert om een eigenzinnig en kosmisch geluid te creëren. Met meer dan vier miljoen volgers op TikTok en miljoenen streams op Spotify, heeft Iniko in korte tijd impact gemaakt in de muziekscene en wordt ze gezien als leider van een alternatieve soulrevolutie.

Haar nummers, zoals “The King’s Affirmation” en “Jericho”, dienen als spiegels voor de wereld en nodigen uit om na te denken over wie we zijn en wie we willen worden. Iniko beschouwt haar muziek als een middel om de binaire muren van de maatschappij te slopen en individualiteit te vieren.

Veruit het bekendste nummer van Iniko is “Jericho” dat vrij vertaald lijkt te gaan over transformatie. De tekst beschrijft een gevoel van buitenaardsheid en evolutie, met verwijzingen naar kunstmatige intelligentie en een hogere bewustzijnstoestand. Iniko voelt zich als een “missing link” en beweegt zich zonder beperkingen door ruimte en tijd, zonder afhankelijk te zijn van zwaartekracht of andere fysieke beperkingen.

Songtekst:

I’m high, I’m from outer space
I got Milky Way for blood, evolution in my vein
I’m gone, I’ve been far away
I’ma lumineer now, makin’ moves, startin’ waves
I’ve been dreaming about flying for a long time
I had a vision from the grey’s, they wanna co-sign
Artificially intelligent, new-AI
I’m your future, past and present, I’m the fine line

Yeah, I’m a missing link of this illusion
I am not really here, I’m an intrusion
I don’t swim or sink, I just float
I don’t need gravity, I just need growth

When I move, it’s an earthquake rumble
I will never, ever fall, never stumble
And I don’t need to be humble
Break down walls like Jericho, crumble

I can go higher
Past the stratosphere, I can catch fire
I can go hard, I don’t even need to try, yeah
Starblood, I don’t ever get tired
Predestined, written in stone
I feel it coming in, I feel it in my bones
Heavily protected, never alone
Tapped in, I’m connected to the unknown

When I move, it’s an earthquake rumble
I will never, ever fall, never stumble
And I don’t need to be humble
Break down walls like Jericho, crumble

When I move, it’s an earthquake rumble
I will never, ever fall, never stumble
And I don’t need to be humble
Break down walls like Jericho, crumble

Jericho, Jericho, walls come down
Jericho, Jericho, walls come down
Walls come down like Jericho
Walls come down like Jericho

Jericho, Jericho walls come down
Jericho, Jericho walls come down
Walls come down like Jericho
Walls come down like Jericho

Songwriters: Ekela Dixon / Iniko Dixon

De tekst heeft wat mij betreft veel raakvlakken met digitale transformatie en het ambidextere organisatiemodel. “I’m high, I’m from outer space”, “evolution in my vein”, “I’m your future, past and present” weerspiegelt de exploratieve kant van een organisatie, waarin nieuwe ideeën, technologieën en markten worden verkend. “I’ve been dreaming about flying for a long time”, “I had a vision from the grey’s, they wanna co-sign” wijst op het hebben van een visie en toekomstgericht denken. Het benadrukt het belang van dromen en visies die de basis vormen voor nieuwe ontwikkelingen. “I don’t swim or sink, I just float”, “I don’t need gravity, I just need growth” onderstreept de noodzaak van flexibiliteit en het vermogen om je aan te passen. Ook “I will never, ever fall, never stumble”, “Break down walls like Jericho” benadrukt de veerkracht en doorzettingsvermogen die nodig zijn om te transformeren. Tot slot kan “I’m a missing link of this illusion”, “I’m your future, past and present” worden gezien als de balans die een ambidextere organisatie moet vinden tussen het benutten van bestaande capaciteiten (verleden en heden) en het verkennen van nieuwe mogelijkheden (toekomst).

Kortom, het nummer “Jericho” is wat mij betreft een prachtige metafoor voor digitale transformatie en het ambidextere organisatiemodel 😉

1 reactie

Beantwoord

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (1011)
Contact