Zomergast Daan Roosegaarde over de nieuwe wereld

door Marco Derksen op 2 september 2013

In de zesde en laatste aflevering van VPRO’s Zomergasten sprak Wilfried de Jong met Daan Roosegaarde. Na een korte beschouwing van zijn werken zoals Smart Highway, Dune en Intimacy, kiest van Roosegaarde als eerste fragment voor Mobiel bellen in 1999 van Bromet & Dochters. Roosegaarde wil daarmee aangeven dat we moeten ophouden met dingen in hokjes te willen stoppen. Vanaf dat moment neemt Roosegaarde de kijker mee in een ontdekkingsreis naar de nieuwe wereld langs de grenzen van het menselijk kunnen.

Fragmenten die mij persoonlijk aanspraken zijn uit Manufactured Landscapes (een documentaire over het werk van de Canadese fotograaf Edward Burtynsky), Cell Phones and Flying (van de Amerikaans standup-comedian en acteur Louis CK), Ants: Nature’s Secret Power (documentaire over mieren met Wolfgang Thaler en Bert H√∂lldoble) en de TED-talk Design and destiny van de Franse ontwerper Philippe Starck. Roosegarde laat zien dat de oude wereld bezig is te crashen en dat we al onze creativiteit en kennis moeten aanwenden om de nieuwe wereld vorm te geven.

De uitzending van VPRO’s Zomergasten met Daan Roosegaarde is nog terug te kijken op uitzendinggemist.nl tot woensdag 11 september. Doen!

Recensies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (994)
Contact