Bestuurscrisis Hollands Kroon gevolg van te snelle transformatie?

Gemeente Hollands Kroon, in 2012 ontstaan uit een fusie van de gemeenten Anna Paulowna, Niedorp, Wieringen en Wieringermeer, is vanaf 2014 bezig zich te transformeren naar een zelfsturende overheidsorganisatie. Het is daarmee de eerste gemeente in Nederland die vol inzet op zelfsturing.
Lees verder

Mathieu Weggeman over het belang van vakmanschap

Vanmorgen gevraagd voor een inspiratiesessie over leiderschap in een snel veranderende samenleving. We kwamen in het gesprek al snel op het werk van Mathieu Weggeman, hoogleraar organisatiekunde aan de Technische Universiteit Eindhoven. Volgens Weggeman hebben planning & control hun beste tijd gehad en moeten we organisaties veel meer sturen op collectieve ambitie en vakdeskundigheid. Organisaties moeten het vakmanschap (weer) centraal stellen en werken op basis van vertrouwen.

Het was al weer een tijd terug dat ik Weggeman heb horen spreken dus ik bekeek een recente presentatie van hem op YouTube en raakte opnieuw geinspireerd. Niet alleen door zijn betoog over leiderschap, maar vooral ook door zijn visie op het belang van vakmanschap en de steeds kortere halfwaardetijd van kennis waardoor we op steeds jongere leeftijd minder goed in ons vak worden als we ons niet blijven ontwikkelen.
Lees verder

Zelfmanagement: realiteit of utopie?

Is een organisatie zonder managers echt mogelijk? Of anders geformuleerd, is zelfmanagement van medewerkers een realiteit of utopie? Een vraag dat me al lange tijd bezig houdt. Door technologische en sociale ontwikkelingen zijn veel taken van managers immers ook op een andere manier te organiseren. En dat is ook wat managementgoeroes als Peter Drucker en meer recentelijk Gary Hamel in provocerende HBR-publicaties als First, Let’s Fire All the Managers (pdf) beweren. Maar zijn organisaties en vooral de mensen in organisaties wel klaar voor zelfmanagement? Want ondanks dat er al lange tijd over zelfmanagement wordt gesproken, zien we nog maar weinig succesvolle voorbeelden.

Eén van de succesvolle organisaties dat vaak als voorbeeld wordt genoemd is het Braziliaanse Semco dat eerder centraal stond in een uitzending van VPRO’s Tegenlicht. Een ander veel genoemd voorbeeld is het Amerikaanse Morning Star. Collega Martijn Kriens bezocht afgelopen jaar dit tomatenverwerkend bedrijf in Californië en schreef daarover een artikel op Marketingfacts.

Vandaag was Paul Green Jr van Morning Star op bezoek in Nederland voor een sessie bij de Provincie Gelderland. Green schetste de filosofie van oprichter Chris Rufer en ging nader in op de principes en aanpak van zelfmanagement bij Morning Star. De missie van de organisatie en met name de gerelateerde persoonlijke missie van medewerkers en hoe je daar samen met je directe collega’s mee omgaat, staat centraal in die aanpak. Een inspirerende case dat zeker aanknopingspunten biedt voor organisatieveranderingen. Maar om heel eerlijk te zijn geloof ik niet dat bestaande organisaties de stap kunnen maken naar een organisatie zonder manager. In dat geval zou ik kiezen om te beginnen met een nieuwe organisatie, met nieuwe mensen en met nieuwe spelregels. Wie durft?