Hoe China ons internet verandert

Nog net voor het eind van het jaar is het me gelukt om World Press Photo 2017 in het Afrikamuseum te bezoeken. Ieder jaar weer een prachtige tentoonstelling met mooie en heftige beelden. Voor de Digital Storytelling Contest (voorheen Multimedia Contest) waren dit jaar 12 producties in 4 categorieen geselecteerd uit 282 deelnemende producties. Eén van mijn favoriete producties was de korte documentaire How China Is Changing Your Internet van Jonah M. Kessel, videojournalist bij The New York Times (en dit jaar oa verantwoordelijk voor de productie van How Facebook Is Changing Your Internet).

Inmiddels zijn we ruim een jaar verder en wordt het steeds duidelijker dat we niet naar de VS maar naar China moeten kijken als we een blik op de toekomst van het internet willen. Met name WeChat van het Chinese bedrijf Tencent dat met bijna 1 miljard gebruikers de populariteit van Facebook Messenger en Whatsapp nadert. Maar ook startups als Didi Chuxing, Meituan-Dianping, Daikuan, NIO, Ofo, Koubei, Bytedance (onderdeel van Toutiao), Ele.me, Mobike en Cainiao laten zien hoe het internet de komende jaren zal veranderen.

Techniek is er klaar voor, nu wij nog!


Het viel me pas recentelijk op, maar Centraal Beheer heeft de afgelopen jaren een aantal commercials laten maken waarin de technologische ontwikkelingen als uitgangspunt zijn genomen. Zo zien de we zelfrijdende auto al in een commercial uit 2014, internet of things en smart home in een commercial uit 2015 en het personal voice control in een commercial uit 2016. Jammer dat ze deze reeks in 2017 niet hebben doorgezet, wellicht in 2018 weer?
Lees verder

Erik Brynjolfsson: The Second Wave of the Second Machine Age


Erik Brynjolfsson is hoogleraar en onderzoeker aan het MIT en samen met Andrew McAfee co-auteur van Race Against The Machine (2011), The Second Machine Age (2014) en recentelijk Machine, Platform, Crowd: Harnessing Our Digital Future (2017). Eerder dit jaar gaf hij een gastcollege aan de Oxford Martin School over de tweede golf van de digitale (r)evolutie.

Wired: Robots & Us

Begin dit jaar publiceerde het techmagazine Wired de 6-delige online videoserie Robots and Us: The AI and Automation Revolution, over de toenemende robotisering van de samenleving en de impact daarvan op het werk van de toekomst. Aanrader!
Lees verder

The internet’s own boy: Aaron Swartz


Aaron Swartz was 26 toen hij op 11 januari 2013 zelfmoord pleegde. Zijn ex-vriendin, internetjournalist Quinn Norton, kon het tragische nieuws pas écht geloven toen ze zag dat op het Wikipedia-lemma van Swartz de einddatum van zijn leven was ingevuld. Deze anekdote, die ze vertelt in de documentaire The internet’s own boy: Aaron Swartz lijkt exemplarisch voor de wereld waarin de jonge internetpionier leefde. Het internet was het alfa en omega voor deze jongen uit Chicago, zoon van een software-ontwikkelaar die al als kind fanatiek begon met programmeren op de computer van zijn vader.
Lees verder

Ready Player One


Vandaag Ready Player One als lees- en kijktip gekregen van Sander Duivestein. Ready Player One is een sciencefictionroman uit 2011 van de Amerikaanse schrijver Ernest Cline. De roman beschrijft een dystopische toekomst in 2044. Na de Grote Recessie leeft een groot deel van de wereldbevolking in totale armoede. De hongerende mensheid vlucht weg in OASIS, een onlinegame dat door miljarden spelers tegelijkertijd gespeeld wordt. Wanneer de ontwerper van het spel, James Halliday, kinderloos sterft, blijkt deze drie sleutels, zogenaamde Easter eggs verstopt te hebben die leiden naar een kluis met zijn erfenis. Degene die de kluis vindt, wordt multimiljardair. Een verbeten virtuele strijd begint om de erfenis van Halliday.

De film die is geregisseerd door Steven Spielberg zal naar alle waarschijnlijkheid in maart 2018 uitkomen.

Welke boeken neem jij mee op vakantie?

Jarenlang heb ik op Marketingfacts iedere zomer een lijst gepubliceerd met leestips voor de vakantie. Tot en met 2014 waren het vooral boeken die ik meenam in de koffer. Steeds meer zijn de boeken vervangen door ebooks, podcasts, documentaires en zelfs complete series en films die ik meenam op mijn iPad. Ook dit jaar ben ik de iPad weer aan het volladen om waarschijnlijk straks bij terugkomst tot de conclusie te komen dat ik daar slechts een fractie van heb gelezen.

Voor de liefhebbers toch mijn tips voor boeken en documentaires dit jaar:
Lees verder

The Mind of the Universe

Zondag is al weer de laatste aflevering van The Mind of the Universe. In deze 10-delige documentaire van de VPRO schetsen grote wetenschappers van onze tijd de wereld van morgen. Zij nemen je mee naar de toekomst, over de grenzen van hun vakgebieden heen.

Wat de documentaire bijzonder maakt, is dat alle interviews van the mind of the universe vrij beschikbaar zijn voor iedereen die ze wil verrijken en gebruiken. Open source tv waarbij de uitwisseling van kennis en ideeën een wereldwijde interactieve leerervaring tot stand moet brengen waarmee the mind of the universe vervolgens weer bijdraagt aan de groei van onze kennis.

Door het internationale karakter van the mind of the universe heeft UNESCO besloten om de serie officieel steun te verlenen. Hiermee wil zij andere partijen stimuleren ook een bijdrage te leveren. Tevens helpt UNESCO om de serie van iedereen te maken en deze naar elk land ter wereld te brengen.

In Nederland is de presentatie in handen van Robbert Dijkgraaf. De eerste aflevering werd uitgezonden op 7 mei, de tiende en laatste aflevering zal dus worden uitgezonden op zondag 16 juli. In elke aflevering zijn drie wetenschappers te zien die heel verschillende dingen doen, maar toch iets fundamenteels gemeen hebben. Als je deze documentaire nog niet hebt bekeken is het een absolute aanrader voor deze zomer!
Lees verder

Erica, ’s werelds mooiste en meest menselijke autonome android


In Japan zijn ze gek op robots die sprekend op mensen lijken. Ze moeten wel, de vergrijzing zet door en vacatures blijven oningevuld. Hiroshi Ishiguro, hoogleraar robotica aan de Graduate School of Engineering Science van Osaka University, is een van de bekendste onderzoekers op dit gebied en werkt al jaren aan Erica, een robot met ziel volgens deskundigen.

Ishiguro verwierf in 2006 internationale bekendheid met robotdubbelganger Geminoid HI-01 (van het Latijnse gemini, tweelingen). Geminoid HI-1 is een telerobot. Hij handelt niet zelfstandig, maar wordt in real time bediend door een menselijke ‘bestuurder’. De in samenwerking met kunstenaars vervaardigde robots hebben een metalen skelet en een plastic schedel en met name hun siliconen huid en mensenhaar (van Ishiguro zelf) maakt HI-1 griezelig realistisch (via Jos de Mul).

Inmiddels werkt Ishiguro al jaren aan de opvolgers van Geminoid HI-1 en volgens eigen zeggen is Erica, een geavanceerd Geminoid F, ’s werelds mooiste en meest menselijke autonome android (via: Justin McCurry). Op dit moment toont Guardian Documentaires een geweldige korte documentaire over Erica getiteld Erica: Man Made. Aanrader!

Big Data documentaires

Ik heb in de afgelopen jaren veel geschreven over big data. Daarbij verwijs ik in voorkomende gevallen naar literatuur en documentaires. Veel van de Nederlandse documentaires gaan vooral over de gevaren van big data, en dan met name het aspect van privacy. Internationaal zien we dat de documentaires vooral ook gaan over de kansen van big data. Voor geinteresseerden een overzicht van de beste internationale documentaires over big data:
Lees verder