Esmée Denters: Growing up in the digital age


Het zal niemand zijn ontgaan, de toenemende kritiek op het gebruik van mobiel en sociale media. Het hoort bij de fase waarin we zijn aangekomen met technologische ontwikkelingen. Eerst overdreven enthousiasme (of boosheid) dan zicht op nadelen (of de nuances) om vervolgens te komen in de fase van aanpassing, gewenning en inpassing (via Jaap de Bruijn).

Ik moest daarbij denken aan het nieuwe album van Esmée Denters, en dan met name het nummer ‘Digital Age’. De 29-jarige Arnhemse brak op jonge leeftijd door op YouTube en kreeg een platencontract bij Justin Timberlake. ‘Digital Age’ gaat over de keerzijde van sociale media waar ze haar carriere aan te danken heeft. ‘Sociale media zijn prachtig, want je kunt met iedereen in contact komen. Het nadeel is dat mensen druk ervaren. Vaak delen we alleen mooie momenten en als mensen met elkaar afspreken, dan zit uiteindelijk iedereen op zijn telefoon te kijken. Het lijkt wel alsof we het contact met elkaar zijn verloren’ aldus Esmée Denters in FD Persoonlijk.

Songtekst:
Lees verder

The internet’s own boy: Aaron Swartz


Aaron Swartz was 26 toen hij op 11 januari 2013 zelfmoord pleegde. Zijn ex-vriendin, internetjournalist Quinn Norton, kon het tragische nieuws pas écht geloven toen ze zag dat op het Wikipedia-lemma van Swartz de einddatum van zijn leven was ingevuld. Deze anekdote, die ze vertelt in de documentaire The internet’s own boy: Aaron Swartz lijkt exemplarisch voor de wereld waarin de jonge internetpionier leefde. Het internet was het alfa en omega voor deze jongen uit Chicago, zoon van een software-ontwikkelaar die al als kind fanatiek begon met programmeren op de computer van zijn vader.
Lees verder

Philipp Blom: Wat op het spel staat


Philipp Blom is een Duits filosoof, historicus en schrijver. Hij schrijft voor verschillende bekende kranten, waaronder The Independent, The Times Literary Supplement, Die Zeit, Frankfurter Allgemeine Zeitung en Vrij Nederland. Daarnaast schrijft hij historische non-fictie, evenals fictie.

In zijn nieuwste boek ‘Wat er op het spel staat‘ analyseert Philipp Blom het historische scharnierpunt waarop wij ons bevinden aan de hand van verhelderende parallellen met andere historische aardverschuivingen, zoals het einde van het Romeinse Rijk, de Verlichting en de Duitse Weimarrepubliek. Het resultaat is een vlammend betoog vol sterke beelden en scherp verwoorde inzichten, dat iedereen zou moeten lezen die zich zorgen maakt over de toekomst van wat wij voor waardevol houden: vrijheid, tolerantie, het klimaat, arbeid, democratie en mensenrechten. Volgens Blom zijn de twee grootste bedreigingen op dit moment een wereldomvattende klimaatcrisis met alle gevolgen van dien, en de digitalisering van arbeid die leidt tot massawerkloosheid en een algeheel verlies van zin en betekenisgeving.

Vanmorgen was Philip Blom te gast in het wekelijkse debat- en discussieprogramma Buitenhof waarin hij zijn visie op de grootste veranderingen van onze tijd schetst en met zijn nieuwe boek ‘Wat op het spel staat’ de noodklok luidt.

Bron: Buitenhof

Kunnen we nog wel zonder smartphone?

Tien jaar geleden deed de smartphone zijn intrede. En nu, anno 2017, kunnen we niet meer zonder. Maar wat doet de smartphone met ons brein? Of ons seksleven? Samen met Wouter van Noort, techjournalist van NRC, onderzoekt EenVandaag in drie afleveringen de mooie en minder mooie kanten van altijd maar online zijn.

In het eerste deel gaat Wouter in op de vraag wat de smartphone doet met jongeren. In het tweede deel volgt de vraag wat de smartphone doet met onze concentratie. In het derde en laatste deel de vraag of de techbedrijven in Silicon Valley niet teveel macht hebben.
Lees verder

Living in a Smartphone Society


We appen, mailen, googelen en instagrammen de hele dag door. Steeds meer onderzoek toont aan dat overmatig smartphone-gebruik slecht is voor de concentratie, ons gestrest maakt en zelfs ons brein verandert. Sterker nog, ons smartphonegedrag lijkt steeds meer de kenmerken te krijgen van een collectieve verslaving aldus Wouter van Noort in zijn boek ‘Is daar iemand?’.

Smartphones zijn de heroïne van onze tijd zegt Ritzo ten Cate. Sinds de zomer van 2016 portretteert hij mensen die verzonken zijn in hun telefoon. Hij fotografeert ze op het moment dat ze ontwaken en ze van een online wereld terugkomen in onze fysieke wereld. Zijn foto’s werden al gepubliceerd in Trouw en leverden een uitnodiging op van wereldberoemd tech-op-leven-impact-hoogleraar Sherry Turkle om samen een boek te maken.

Op dinsdag 31 oktober presenteert Ritzo bij Media Villa Arnhem zijn project dat in de media bekend is geworden als #caughtintheapp. Tijdens deze avond staat de volgende vraag centraal: hoe gaan we gezond om met onze smartphones? In privé-setting, op het werk, zakelijk en op straat. En wat betekent dat voor de samenleving?

In voorbereiding op deze avond verzamel ik hieronder de lees, luister en kijktips over dit onderwerp:
Lees verder

De bibliotheek van de toekomst

Streets of ManchesterDeze week met directies van openbare bibliotheken, SPN en landelijke bibliotheek-organisaties op studiereis naar Engeland. Een klein maar divers gezelschap van beleidsbepalers en beslissers waarbij het leren van elkaar en het samen werken aan innovatie centraal stond. De thema’s waren multifunctionele accommodaties (mfa’s), sociale innovatie en sociale waarde. Een inspirerende studiereis dat me aan het denken heeft gezet over de toekomst van de bibliotheek.
Lees verder

De Toekomst van de Verbeelding


Verbeelding is de motor van de kunst en wetenschap. Voor beide domeinen geldt: iets maken wat nog niet bestaat, iets verzinnen wat we nog niet weten, iets voorstellen wat ondenkbaar lijkt. Waar gaat die scheppende kracht van de verbeelding ons brengen? Is onze creativiteit in staat om wereldproblemen – klimaatverandering, armoede, sociale ongelijkheid – op te lossen? Of zijn intelligente technologische systemen straks de nieuwe creatieve denkers? Deze vragen stonden centraal in The Mind Live: De Toekomst van de Verbeelding, dat de Nederlandse Unesco Commissie, samen met VPRO en KNAW, gisteren organiseerde in de Leidse Schouwburg.

Naast inleiders als Koert van Mensvoort, Merlijn Twaalfhoven en Juliette Walma van der Molen, stond Robbert Dijkgraaf als keynote spreker op het programma. Dijkgraaf, directeur van het vermaarde Institute for Advanced Study in Princeton, was ook de presentator van de gelijknamige VPRO-serie The Mind of the Universe waarin hij de grenzen van onze kennis opzocht.

De videoregistratie van The Mind Live is terug te kijken via Facebookpagina van Unesco.
Lees verder

Brief aan de Mensheid


De Brief aan de Mensheid is geschreven door filosoof Koert van Mensvoort ter ere van de Dag van de Aarde. Met de brief roept hij de mens op om geen slaaf of slachtoffer van zijn eigen technologie te worden, maar om technologie in te zetten om onze menselijkheid te vergroten. In de hoop dat dit aanzet tot een nieuw perspectief op de rol van de mens op aarde.

De Brief aan de Mensheid is gericht aan alle 7 miljard mensen op aarde en wordt nu al in zevenentwintig talen over de wereld verspreid. Ontbreekt jouw taal nog? Voeg een vertaling toe. Of schrijf zelf jouw brief aan de mensheid en deel hem via de tag #lettertohumanity.

De val van de middenklasse?


WRR-verkenning De val van de middenklasse? Het stabiele en kwetsbare midden (pdf) geeft inzicht in de veranderingen in het middensegment van de Nederlandse samenleving sinds de jaren zeventig. Vier aspecten worden in de WRR-verkenning belicht: de ontwikkeling van middeninkomens, van middelbare opleidingen en van middenberoepen, en opvattingen over politiek en maatschappij.
Lees verder

Dienstverlening in de informatiemaatschappij


Al een tijdje volg ik met plezier OMOOC, een online leerplatform van de Vereniging voor OverheidsManagement (VOM) over de toekomst van openbaar bestuur. Inmiddels zijn er acht modules gelanceerd die bestaan uit meer dan 60 inzichten afkomstig van meer dan 55 sprekers afkomstig uit verschillende overheidslagen en de wetenschap. Denk daarbij aan modules als Waar is de overheid van?, Beter en concreter, Challenging government, Werken vanuit de bedoeling, Werken met maatschappelijk initiatief, Waar is de overheidsmanager van?, Stedelijke innovatie door technologie en Slim beleid: gedragskennis in de praktijk.

Op dit moment is men bezig met de module Dienstverlening in de informatiemaatschappij. De informatiesamenleving is niet nieuw. Maar de dienstverlening door de overheid kan beter. De vraag is hoe de overheid de ontwikkelingen die elkaar razendsnel opvolgen het hoofd kan bieden. Dit vraagt om fundamentele en continue aanpassingen in de dienstverlening van gemeenten. Hoe? Laat je inspireren door de volgende korte video’s:
Lees verder