Zie de mens hij is niet meer


Donderdag 23 november gaat de nieuwe editie van de Leergang Leiderschap bij Digitale Transformaties van AOG School of Management van start. Als voorproefje een minicollege (slides) over een van de thema’s uit deze leergang: de ontwikkeling van robotica en kunstmatige intelligentie oftewel artificial intelligence (AI). Een relevant onderwerp voor bestuurders van vandaag: wat is de impact van deze ontwikkeling op de arbeidsmarkt en op de toekomst van organisaties? Maken robots straks de dienst uit of kunnen ze ons vooral helpen?

Fei Fei Li over de toekomst van AI en beeldherkenning

Fei Fei Li, sinds eind vorig jaar in dienst van Google waar ze verantwoordelijk is voor Google Cloud AI and Machine Learning, is in korte tijd één van de bekendste AI-experts geworden op het gebied van automatische beeldherkenning of computervision. Ik volg Fei Fei al vanaf maart 2015 toen ze haar spraakmakende TED Talk gaf over Imagenet, de beeldenbank die ze samen met Kai Li van Princeton University vanaf 2007 heeft opgezet en welke inmiddels wereldwijd als basis wordt gebruikt voor onderzoek en ontwikkeling naar automatische beeldherkenning.
Lees verder

Ray Kurzweil: The Future is Brighter Than We Think


Ray Kurzweil (New York, 1948) is futuroloog, uitvinder en zakenman. Hij schreef zijn eerste computerprogramma op z’n vijftiende, begon een eigen bedrijfje en verdiende met de verkoop daarvan op zijn twintigste zijn eerste ton. Ray Kurzweil slikt volgens de verhalen zo’n 150 vitaminepillen per dag in zijn streven naar onsterfelijkheid – een kwestie van tijd volgens hem – en hoopt hij zijn overleden vader tot leven te wekken met gebruik van diens dna. Straks zijn er bij ons allemaal chips geïmplanteerd en het moment dat robots het van ons overnemen, is niet ver. Volgens Kurzweil zullen computers in 2029 even intelligent zijn als mensen. Het moment van singulariteit is nabij. Is Kurzweil een krankzinnige geleerde? Wie zijn ideeën leest, zou het denken. Maar niet alles is zo vergezocht als het lijkt, en veel ontwikkelingen die Kurzweil voorspelde, kwamen uit. Bill Gates bestempelde hem jaren geleden al tot dé expert op het gebied van de toekomst van kunstmatige intelligentie. Afgelopen maand was hij spreker op CeBIT 2017. Vond hem oud geworden maar hij was nog steeds bevlogen over zijn onderwerp, de toekomst van kunstmatige intelligentie en in tegenstelling tot veel andere futurologen is Kurzweil optimistisch over de toekomst van werk!

De keynote van Ray Kurzweil (video) is in zijn geheel terug te kijken via ExpovistaTV.

Artificial Intelligence (AI) @ SXSW

Ieder jaar komt onderzoeks- en adviesbureau Gartner met een update van haar hype cycles waarin het de stand van zaken schetst vwb technologische ontwikkelingen zoals social media, cloud computing, mobile, etc. Deze hype cycles vergelijk ik al jaren met elkaar om de belangrijkste technologische trends te identificeren. Afgelopen jaar publiceerde Gartner ook de megatrends over al deze hype cycles. Daar waar social, mobile en cloud computing inmiddels het stadium van volwassenheid hebben bereikt, zien we dat digitale technologieën als blockchain, wearables, internet of things en 3D-printing op dit moment in de hypefase zitten en dat smart technologies (oa artificial intelligence) nu de hypefase ingaan.

Met grote belangstelling heb ik dan ook de recente ontwikkelingen gevolgd op SXSW. South by Southwest, afgekort tot SXSW, is een festival dat sinds 1987 jaarlijks in de lente wordt gehouden in Austin (Texas). In de beginjaren kende SXSW uitsluitend muzikale optredens. Het festival bestaat sinds 1994 uit drie delen, waarvan een over interactieve media, een over film en een over muziek. Ook dit jaar werd de stad weer dagenlang overgenomen door ruim tienduizenden bezoekers. Voor mij net iets te druk, maar gelukkig zijn er goede samenvattingen online te vinden waaronder die van Fast Moving Targets. Een van de grumpy old men van Fast Moving Targets is Michiel Berger die een geweldig overzicht van AI @ SXSW heeft geschreven. Aanrader!

Kijktip: Westworld (2016)

Westworld is een Amerikaanse tv-serie die sinds 2 oktober 2016 uitgezonden wordt op de televisiezender HBO. De serie is gebaseerd op de gelijknamige film uit 1973 van Michael Crichton. De serie speelt zich af in het fictieve Westworld, een technologisch geavanceerd Western-themapark, dat volledig wordt bevolkt door synthetische androïden die “Hosts” worden genoemd. Deze komen tegemoet aan de wensen van de zwaar betalende bezoekers die “Nieuwkomers” (of ook “Gasten”) worden genoemd. De Nieuwkomers kunnen doen wat ze willen in het park, zonder angst voor vergelding van de Hosts. Het park kent honderd verschillende hosts, die elk hun eigen verhaallijnen uitspelen.

Westworld is één van de beste science fiction tv-series over kunstmatige intelligentie die ik heb gezien. Het scoort een 9,2 bij IMDb, 4 van de 5 sterren bij de Volksrant en is nu al genomineerd voor diverse awards. Absolute aanrader!

Filmtip: Ex Machina (2015)

Ex Machina is een prachtige film van de Britse debuutregisseur Alex Garland. Het speelt in op de waarschuwing van o.a. Stephan Hwaking en Elon Musk voor de bedreiging van de mensheid door de snel opkomende robotisering en kunstmatige intelligentie. De film scoort een 8,0 bij IMDb, 4 van de 5 sterren bij de Volksrant, won begin dit jaar de juryprijs van het Festival de Gérardmer en is sinds een maand te zien in de bioscoop. Absolute aanrader!

Voor wie alvast de verhaallijn wil weten:

Lees verder

Stephen Hawking waarschuwt opnieuw voor toekomst kunstmatige intelligentie

In navolging van o.a. Elon Musk, waarschuwde de Britse natuurkundige, kosmoloog en wiskundige Stephen Hawking afgelopen week in een interview met BBC opnieuw voor de bedreiging van de mensheid door de snel opkomende robotisering en kunstmatige intelligentie. Computers worden volgens Hawking zo snel slimmer dat ze, zodra ze in staat zullen zijn zichzelf op eigen kracht te verbeteren, ‘in de niet al te verre toekomst een reëel gevaar vormen.’ Bij het uitkomen van de sciencefictionfilm Transcendence, waarin Johnny Depp verandert in een verzameling bits en bytes, waarschuwde Hawking een half jaar geleden ook al dat het niet serieus nemen van die film wel eens ‘de grootste vergissing in de geschiedenis’ kon zijn (via: VK).

Gerard ‘t Hoofd, Nederlands natuurkundige en Nobelprijswinnaar relativeerde de uitspraken van Hawking afgelopen week in het radioprogramma De Ochtend.

Los van de vraag wie er nu gelijk heeft, is het duidelijk dat de ethische discussie over de toekomst van robotisering en kunstmatige intelligentie in volle gang is.

Kunstmatige intelligentie gevaarlijker dan kernwapens?

Kunstmatige of artificiële intelligentie (AI) is misschien wel gevaarlijker dan kernwapens. Dat schreef Elon Musk afgelopen weekend in een tweet. Hoewel de CEO van o.a. Tesla Motors en SpaceX zelf graag de grenzen van kunstmatige intelligentie aftast, blijft hij zijn bezorgdheid uiten over de mogelijke gevolgen ervan. Het is niet de eerste keer dat Musk hiervoor waarschuwt. In een interview op CNBC vertelde hij in juni dat hij vreesde voor een “Terminator” in het echt (via: DM).

In zijn tweet van zaterdag raadt Musk aan het boek ‘Superintelligence’ van Zweeds filosoof en professor aan Oxford Nick Bostrom te lezen, dat volgende maand in het Engels op de markt komt. Ook Bostrom houdt rekening met mogelijke desastreuze gevolgen van kunstmatige intelligentie.