Is 2018 het jaar van de digitale Cambrische explosie?

Ruim een jaar geleden zag ik een presentatie (video, slides) van Masayoshi Son, CEO van het Japanse SoftBank Group Corp. SoftBank had op dat moment net de chipfabrikant ARM Holdings overgenomen voor ruim 30 miljard dollar.

De reden dat ik mij de presentatie nog kan herinneren is dat Masayoshi na de overname van ARM Holdings de voorspelling deed dat we een Cambrische explosie kunnen verwachten op het gebied van Internet of Things (IoT). De Cambrische explosie, soms ook wel de oerknal van het leven genoemd, vond ongeveer 500 miljoen jaar geleden plaats. Wat precies de Cambrische explosie heeft veroorzaakt is iets waarover de meningen nog uiteen lopen maar volgens Masayoshi heeft het feit dat er vanaf die tijd voor het eerst dieren waren met zichtvermogen een belangrijke rol gespeeld in de explosieve evolutie van leven. Volgens de voorspellingen hebben we in 2018 meer IoT (digitale sensoren) dan mobiele devices die zijn aangesloten op het internet en zal dat aantal daarna exponentieel toenemen. Is 2018 daarmee het jaar van de digitale Cambrische explosie?

Aan de slag met Internet of Things


Sinds afgelopen jaar ben ik via AOG School of Management betrokken bij een intern opleidingstraject bij de Kamer van Koophandel. In korte tijd heb ik niet alleen een groot aantal enthousiaste adviseurs leren kennen, iedere keer word ik ook weer verrast door de kennisproducten waar ze aan hebben gewerkt of nog aan werken. Zo werd vandaag samen met partners als ECP en TNO de MOOC Big Data voor het MKB gelanceerd tijdens het Smart Industry Jaarevent. In de MOOC verwijst Ruud Mannaart van de Kamer van Koophandel naar een 5-delige online documentaire over Internet of Things.
Lees verder