Over kikkers en innovatie

Via LinkedIn las ik vandaag dat Gijs van Wulfen in zijn dankwoord voor het managementboek van het jaar een prachtige fabel gebruikte over wat innovatie soms vraagt: ‘Het gaat over drie kikkers, die uit verveling besluiten een berg te beklimmen. De eerste twee haken na waarschuwingen van omstanders af. De derde haalt uitgeput de top. Deze kikker bleek doof :-)’

Voor geinteresseerden de hele fabel dat ik op internet vond:
Lees verder

Exponentiële businessmodellen

Als je het business model canvas van Osterwalder combineert met het concept van exponentiële organisatie van Salim en Van Geest, dan kom je tot het exponentiële businessmodellen.

Een interessant concept dat Patrick van der Pijl afgelopen week behandelde in een webinar van de Singularity Univesity: Designing Exponential Business Models (slides). Van der Pijl licht de exponentiële businessmodellen toe aan de hand van cases als Netflix, Zappos en Stellar en laat zien hoe je tot een exponentiële businessmodel komt. Aanrader!
Lees verder

Alexander Osterwalder’s business model canvas

Het is al weer een tijd terug dat ik de workshop Crafting Innovative Business Models (foto’s) van Alex Osterwalder heb meegemaakt in Seats2meet, Utrecht. En alhoewel ik destijds Osterwalder al een tijdje kende, had ik nooit gedacht dat zijn business model canvas zo populair zou worden. Inmiddels zijn er meer dan een miljoen exemplaren verkocht van het gelijknamige boek dat is vertaald in meer dan 30 talen. Een bestseller onder de managementboeken.

Met het business model canvas breng je het bedrijfsmodel van een organisatie aan de hand van 9 bouwstenen op een overzichtelijke en visuele manier in kaart. Op basis van het canvas kun je een snel een kritische analyse uitvoeren en komen tot verbeterstappen voor je organisatie.

Nederlandse universiteiten lanceren programma De Digitale Samenleving

voorpagina-trouw
Vandaag lanceren de Nederlandse universiteiten ‘De Digitale Samenleving’, een breed programma voor onderzoek naar de gevolgen van digitalisering voor mens en maatschappij. Denk daarbij aan de inzet van informatietechnologie voor de overgang naar een circulaire economie, naar efficiënter transport, watermanagement, slimmere maakindustrie, gezondheidszorg, onderwijs, maar ook veiligheid en rechtsstaat. Dit lezen we in het artikel Nederland wil digitaal gidsland zijn op de voorpagina van Trouw vandaag. In dezelfde krant vandaag ook een interview hierover met Karl Dittrich, voorzitter van de universiteitenvereniging VSNU (Blendle) (via: Saskia van Dongen).

Wat kunnen organisaties leren van de taxiwereld en hotelsector?

De lessen van Uber en Airbnb

2015 was het jaar van de jonge bedrijven die in zeer korte tijd door investeringen werden gewaardeerd op 1 miljard dollar of meer. 2016 wordt niet alleen het jaar waarin deze zogenaamde unicorns zich moeten bewijzen, maar ook het jaar waarin marktleiders in allerlei sectoren zich staande moeten houden tegen deze start-ups. Wat kunnen zij leren van de taxiwereld en de hotelsector zodat ze zich niet laten verrassen door nieuwkomers. Dit weekend heeft NRC een interessante special over de hypes van 2015: disruptie en innovatie (verstoring en vernieuwing).

Als eerste de lessen van Uber en Airbnb (Blendle) volgens universitair hoofddocent digitale strategie Annet Aris en redacteur Wouter van Noort:
Lees verder

Nederland bedrijven investeren weer minder in onderzoek en ontwikkeling

Culture for innovation

Het onderzoeksinstituut INSCOPE: Research for Innovation van de Erasmus Universiteit Rotterdam voert jaarlijks de Erasmus Concurrentie en Innovatie Monitor uit. Het onderzoek staat onder leiding van Henk Volberda, Professor of Strategic Management & Business Policy aan Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM). Henk Volberda stelt dat Nederlandse bedrijven meer innovaties realiseren, maar dat de daling van investeringen in technologische innovatie zich voortzet. De bekendmaking van de onderzoeksresultaten en van het meest innovatieve bedrijf van Nederland volgen vandaag tijdens het Innovation Festival 2015 in de Rotterdam Science Tower.

Het rapport heeft als voornaamste bevindingen:
Lees verder

Wat wordt de staat van de economie in 2016?

Wat wordt de Staat van de Economie in 2016?
Soms is het goed om documenten even te laten liggen om deze later nog eens te lezen. Zo kam ik vanmorgen in mijn archief de toespraak van minister Kamp bij de Staat van de Economie 2015 van begin dit jaar weer eens tegen. Kamp stelde dit jaar nadrukkelijk dat de productiviteitsgroei wordt gedreven door vernieuwing, oude technologieën en verdienmodellen maken plaats voor productievere nieuwe.

Lees verder

De economische impact van technologische disruptie

Drivers of change - Big7Technologische innovatie verandert de Nederlandse economie steeds sneller. Dat levert vooral veel winnaars op, maar er zijn ook meer verliezers. De dynamiek in het bedrijfsleven neemt toe: er starten steeds meer bedrijven, maar ook houden steeds meer bedrijven op te bestaan. Drie op de tien ondernemers zien hun verdienmodel de komende tien jaar mogelijk verdwijnen. Disruptie door technologie raakt alle sectoren sterk, maar de automotive, zorg en industrie nog het meest. Om hierop in te spelen willen werkgevers vooral jongeren binnenhalen. Dat zien zij als manier om de snelle technologische ontwikkelingen bij te houden. Het arbeidsaanbod in Nederland veroudert echter snel. Dit is een risico voor de concurrentiekracht van de Nederlandse economie. Althans, dat is de belangrijkste conclusie uit het rapport Hightech meets business (pdf) dat het ING Economisch Bureau deze week heeft uitgebracht ter gelegenheid van de Dutch Technology Week (via: Emerce).

Het Nederlandse bedrijfsleven benoemt zeven technologische gebieden waarvan de kans op betekenisvolle doorbraken het grootst is. Deze zgn. big 7 drivers of change zijn: Toegenomen rekenkracht (chips en sensoren), Internet of Things, Big Data, Robotica, Alternatieve energie, Nieuwe materialen en 3D printen.

Peter Thiel over de toekomst van innovatie

Oprichter van PayPal en durfinvesteerder Peter Thiel in gesprek met econoom Tyler Cowen over de toekomst van innovatie (via Yuri van Geest).

De Lean startup door Eric Ries

Maandag komt de Amerikaanse ondernemer, blogger en auteur Eric Ries naar Amsterdam voor een seminar over de lean startup georganiseerd door Live on Demand. Het boek The Lean Startup (2011) van Eric Ries gaat over een nieuwe manier van snelle en efficiënte productontwikkeling. De ideeën uit het boek worden inmiddels breed overgenomen in de startup-wereld en het bedrijfsleven. Rondom het boek is een wereldwijde beweging ontstaan waarin ondernemers kennis en ervaring uitwisselen. Voor wie er maandag niet bij kan zijn, de sessie van Eric Ries enkele jaren geleden bij Authors@Google is een aanrader!

Lees verder