Martin Parr: Teddy Gray’s Sweet Factory


Afgelopen weekend naar Bristol, UK geweest om eindelijk de Martin Parr Foundation te bezoeken. Heel eerlijk had ik meer verwacht van MPF, maar de expositie Black Country Stories die nog tot 20 januari 2018 is te zien is geweldig. In opdracht van Multistory heeft de Britse documentairefotograaf, fotojournalist en verzamelaar Martin Parr mensen uit de vier deelgemeentes van deze Engelse streek ten westen van Birmingham gefotografeerd: Sandwell, Walsall, Wolverhampton en Dudley. Prachtige foto’s en vooral de documentaire Teddy Gray’s Sweet Factories is briljant!

Voor de liefhebber hieronder ook het interview met Martin Parr en enkele andere video’s van Parr uit de serie Black Country Stories.
Lees verder

Ed van der Elsken: Beethovenstraat 1967

Three Women Walking on the Beethoven Street in Amsterdam, 1967
In de zomer van 1967 heeft Ed van der Elsken (1925-1990) de tijdgeest van vrijheid, liefde en hoop meesterlijk gevangen met zijn iconische en inmiddels wereldberoemde foto ‘Beethovenstraat 1967’. Van der Elsken zag op een zonnige dag drie jonge vrouwen de Beethovenstraat in Amsterdam oversteken, ter hoogte van de kruising met de Jan van Eijckstraat (Google Maps). Hij aarzelde niet en maakte de foto die het beeld van Amsterdam in de sixties, letterlijk en figuurlijk, voor eeuwig bepaalde en voorzag de foto van de tekst: ‘Tofachtige, prachtige winkelmeisjes of kantoormeisjes of zo, in hun lunchpauze. In de Beethovenstraat of all places, in Amsterdam.’ (bron: Hallo (1978), Volkskrant).

Maar wie zijn deze vrouwen? Drie vriendinnen? Collega’s? Heeft het leven hen gebracht wat die mooie, zonnige dag en dat magische tijdperk vol hoop aan beloftes in zich hadden? En weten zij eigenlijk wat hun impact op de beeldvorming van de sixties was en nog steeds is?

Lees verder