The Mind of the Universe

Zondag is al weer de laatste aflevering van The Mind of the Universe. In deze 10-delige documentaire van de VPRO schetsen grote wetenschappers van onze tijd de wereld van morgen. Zij nemen je mee naar de toekomst, over de grenzen van hun vakgebieden heen.

Wat de documentaire bijzonder maakt, is dat alle interviews van the mind of the universe vrij beschikbaar zijn voor iedereen die ze wil verrijken en gebruiken. Open source tv waarbij de uitwisseling van kennis en ideeën een wereldwijde interactieve leerervaring tot stand moet brengen waarmee the mind of the universe vervolgens weer bijdraagt aan de groei van onze kennis.

Door het internationale karakter van the mind of the universe heeft UNESCO besloten om de serie officieel steun te verlenen. Hiermee wil zij andere partijen stimuleren ook een bijdrage te leveren. Tevens helpt UNESCO om de serie van iedereen te maken en deze naar elk land ter wereld te brengen.

In Nederland is de presentatie in handen van Robbert Dijkgraaf. De eerste aflevering werd uitgezonden op 7 mei, de tiende en laatste aflevering zal dus worden uitgezonden op zondag 16 juli. In elke aflevering zijn drie wetenschappers te zien die heel verschillende dingen doen, maar toch iets fundamenteels gemeen hebben. Als je deze documentaire nog niet hebt bekeken is het een absolute aanrader voor deze zomer!
Lees verder

Verslaafd aan je telefoon

Verslaafd aan je telefoon
Afgelopen week toonde Zembla Internationaal de reportage Verslaafd aan je telefoon, een Canadese documentaire van Josh Freed. Het digitale tijdperk is een walhalla voor de informatiejunk. Met de smartphone en de tablet kunnen we alles vastleggen en delen via het internet. Toch komt er langzaam een tegenbeweging op gang. Terugkijken!

Inside The Dark Web

The Dark Web, iedereen heeft er wel eens van gehoord. Kinderporno, drugs en wapens zouden er worden verhandeld, duistere deals gesloten en dat alles onzichtbaar voor de politie. Het is een netwerk van ondergrondse websites, mysterieus, moeilijk bereikbaar, maar vooral heel illegaal. Wat is het? Hoe werkt het? En hoe groot is het? BBC’s Horizon geeft (deels) antwoord op deze vragen in de vorig najaar uitgezonden documentaire Inside The Dark Web.

Do Not Track

Do Not Track is een (persoonlijke) online documentaire van de Canadese filmmaker Brett Gaylor over privacy en het web. De documentaire is in april van dit jaar gestart en komt iedere twee weken met een nieuwe aflevering. Wie het aandurft om zich aan te melden op de website krijgt een persoonlijke documentaire te zien waaruit duidelijk wordt wat sites allemaal over je weten. Aanrader!

Zomergast Daan Roosegaarde over de nieuwe wereld

In de zesde en laatste aflevering van VPRO’s Zomergasten sprak Wilfried de Jong met Daan Roosegaarde. Na een korte beschouwing van zijn werken zoals Smart Highway, Dune en Intimacy, kiest van Roosegaarde als eerste fragment voor Mobiel bellen in 1999 van Bromet & Dochters. Roosegaarde wil daarmee aangeven dat we moeten ophouden met dingen in hokjes te willen stoppen. Vanaf dat moment neemt Roosegaarde de kijker mee in een ontdekkingsreis naar de nieuwe wereld langs de grenzen van het menselijk kunnen.
Lees verder

De kracht van de burger


Bijna alles is ongemerkt markt geworden. Scholing, kinderopvang, woningbouw, verzekering, openbaar vervoer en gezondheidszorg. Afgeschermd door keuzemenu’s om echt contact te vermijden. Onpersoonlijk, uit zijn krachten gegroeid en met als enig doel, de economische groei. Maar er begint zich verandering af te tekenen. De burger wordt wakker en begint wars van de markt en in antwoord op de crisis, een tegenbeweging te ontwikkelen. In de zorg, stadsplanning, voedselvoorziening en kinderopvang. Initiatieven waarbij menselijke waarde, overzichtelijkheid en samenwerking voorop staan wordt het leven naar eigen inzicht ingericht: de coöperatie wordt opnieuw uitgevonden. Deze beweging is snel groeiend en zo succesvol dat ze als bedreigend wordt ervaren door de grote marktpartijen. Er worden gaten in de markt geschoten.

In navolging van de eerdere uitzending over Power to the People (zie ook het themanummer van OneWorld Magazine over de doe-het-zelf burger), ging Tegenlicht vanavond samen met cultuursocioloog Douglas Rushkoff en psycholoog Paul Verhaeghe op zoek naar de gaten in de markt en maakte een eerste inventarisatie van een Nieuw Nederland. In de aflevering toont Tegenlicht vijf voorbeelden van succesvolle burgerinitiatieven: Thuisafgehaald.nl, Therapeuten voor Jongeren (TeJo), Singelpark Leiden, Ouderparticipatiecrèche De Oase en WeHelpen.nl. Daarnaast vind je op de website van tegenlicht het succesverhaal van het Friese dorp Reduzum als extra voorbeeld. De uitzending terug kijken kan via uitzendinggemist.nl.

Agenda 2013: Het jaar van de grote verandering

Screen Shot 2013-01-21 at 10.02.55 PM
2013 moet het jaar van de grote verandering worden. Het jaar van de nieuwe gedachten en vergezichten. In VPRO’s Tegenlicht Agenda 2013 geven grote, nieuwe denkers en doeners als Nick Bostrom, Jim Rogers, Eva Joly, Douglas Rushkoff, Ricardo Semler en Peter Diamandis hun visie op de toekomst. Een mooie compilatie van wat ons de komende weken te wachten staat bij Tegenlicht!

De visionairs die mij het meest aanspraken:
Lees verder