Organisatieprioriteiten in kader van digitale transformatie

Eerder dit jaar stelden het Britse Business in the Community en Accenture Strategy dat het van groot belang is voor organisaties om medewerkers te trainen in digitale vaardigheden en te stimuleren tot leven lang leren om hen te helpen ‘overleven’ in de snel veranderende digitale samenleving.

Het is slechts één van de aanbevelingen uit A Brave New World? Why business must ensure an inclusive Digital Revolution, richtlijnen die BITC en Accenture Strategy samen hebben opgesteld voor organisaties om er voor te zorgen dat de digitale transformatie een positieve impact heeft op people, planet en profit (waar kennen we die ook al weer van).

De richtlijnen benoemen uiteindelijk de volgende 4 prioriteiten voor organisaties:
Lees verder

World Economic Forum 2017


Het World Economic Forum (Wereld Economisch Forum of WEF) is een jaarlijkse bijeenkomst in Davos, Zwitserland van de CEO’s van de grootste bedrijven ter wereld, internationale politici, intellectuelen en journalisten. Dit jaar vond de bijeenkomst plaats van 17 t/m 20 januari met als thema Responsive and Responsible Leadership.

Belangrijkste boodschap is dat huidige technologische en sociale ontwikkelingen wel degelijk een grote impact gaan hebben op de toekomst van werk. Daar moet veel meer aandacht voor komen aldus de deskundigen in Davos. Sessies die de moeite waard zijn om terug te kijken:

To be continued

Video: Digital Transformation Initiative (report)

Leiderschap bij Digitale Transformaties

connected companySinds drie jaar ben ik kerndocent van de leergang Leiderschap bij Digitale Transformaties (voorheen Digitaal Leiderschap) van AOG School of Management. Reden voor de naamswijziging is dat digitaal leiderschap onvoldoende duidelijk maakt dat de leergang gaat over leiderschap bij digitale transformaties van organisaties. Een vakoverstijgende en multidisciplinaire studie waarbij we stilstaan bij de snel veranderende wereld door technologische en sociale ontwikkelingen, de gevolgen daarvan op mens en organisatie en wat dat betekent voor bestuurders en management. Deelnemers leren hoe een visie en scenario’s te ontwikkelingen voor de eigen organisatie, en hoe de veranderingen te realiseren die nodig zijn om de organisatie klaar te stomen voor de komende jaren. Een mooi voorbeeld daarvan is de digitalisering van de bibliotheek. Chris Wiersma, directeur van de Nieuwe Bibliotheek in Almere en oud-deelnemer aan de leergang schreef daarover de blog: De kip en het onweer: digitalisering en de bibliotheek.

Naast literatuur als The Network Society, Leading Digital en Exponential Organisations, gaan we vooral ook in op aktuele ontwikkelingen. Van groot belang is dat de deelnemers een nieuwsgierigheid ontwikkelingen om deze ontwikkelingen bij te houden (ook na het afronden van de leergang). Al vanaf de start van de leergang heb ik deze bronnen verzameld via Storify (vervolg).

Voor de komende leergang (dat dit najaar start), zal ik in navolging van deskundigen als Ernst-Jan Pfauth, Martijn Arets en Wouter van Noort, een wekelijkse nieuwsbrief versturen met daarin een verzameling van relevant nieuws dat ik ben tegengekomen op het gebied van digitale transformatie. Interesse om deze wekelijkse nieuwsbrief te ontvangen? Meld je dan alvast aan!

Figuur uit De Connected Company van Dave Gray en Thomas Vander Wal

Annemieke Roobeek over leiderschap in de nieuwe netwerksamenleving

connected companyLas vanmorgen een advertentie in het FD voor een masterclassreeks netwerkleiderschap over co-produceren, samenwerken en verbinden. Goed kunnen samenwerken is voor de toekomst van elke organisatie van belang. De traditionele organisatiestructuur van een hiërarchie past niet meer in de huidige netwerkeconomie. Er is een transitie gaande naar netwerkorganisaties. Daarbij hoort ook een andere vorm van leiderschap, want het klassieke top-down leiderschapsmodel functioneert niet meer in de netwerkeconomie.

Onder de docenten van de masterclassreeks een aantal bekende namen, maar voor mij was Annemieke Roobeek, professor strategie en transformatiemanagement aan Nyenrode Business Universiteit en oprichter van MeetingMoreMinds een onbekende. Annemieke Roobeek behandelt in haar masterclass het onderwerp netwerken en ecosystemen.
Lees verder

World Economic Forum 2016

Het World Economic Forum (Wereld Economisch Forum of WEF) is een jaarlijkse bijeenkomst in Davos, Zwitserland van de CEO’s van de grootste bedrijven ter wereld, internationale politici, intellectuelen en journalisten. Van 20 tot en met 23 januari vindt de 46ste jaarlijkse bijeenkomst plaats met als thema “Mastering the Fourth Industrial Revolution“. In het kader van dit thema verscheen al eerder het rapport “The Future of Jobs“.

De bijeenkomst is live te volgen via wef.ch/davos16. Verslag en reacties vinden we terug op Facebook, Twitter (#wef2016), YouTube en via WEFLIVE. Sessies die de moeite waard zijn om terug te kijken:
Lees verder

Grote organisaties worstelen met digitale transformatie

Grote ondernemingen ondervinden wereldwijd aanzienlijke problemen met het vormgeven van hun digitale strategie. Hoewel digitale innovatie de bestuursagenda van de bedrijven in het algemeen beheerst, hebben de ondernemingen moeite om hun strategie hieraan aan te passen. Vooral het tempo waarin de digitalisering (en daarmee het klantgedrag) zich voltrekt en de dringende noodzaak om te innoveren maakt het voor bedrijven lastig een digitale ondernemings-strategie te realiseren en de noodzakelijke kennis en vaardigheden in huis te halen. Dit blijkt uit de CIO Survey 2015 van Harvey Nash en KPMG. Aan het onderzoek werkten wereldwijd bijna 4.000 CIO’s uit 50 verschillende landen mee.

Digitaal leiderschap bij ICT-projecten overheid

Samen met Jan van Dijk ben ik kerndocent van de leergang Digitaal Leiderschap bij AOG School of Management. Alhoewel ik nog wel wat moeite heb met de naam van de leergang (wat is nu eigenlijk digitaal leiderschap?, een prachtige post-academische opleiding. In een periode van 8 maanden krijgen de deelnemers inzicht in maatschappelijke en technologische ontwikkelingen, wordt ingegaan op de mogelijke impact van deze ontwikkelingen voor organisaties en medewerkers en worden theoretische en praktische handvatten gegeven om als bestuurder van een organisatie strategische keuzes te maken in complexe digitaliseringsvraagstukken.

De komende week gaan we weer twee dagen aan de slag met dit keer o.a. de vraag hoe je complexe ICT-projecten aanstuurt. Dat doen we met docenten als Dirk Jan de Bruijn, Mark Wiebes, Rob Poels en Gerrit-Jan Zwenne. En bij dit onderwerp kun je natuurlijk niet voorbij gaan aan de falende automatiseringsprojecten bij de overheid, de commissie-Elias en de soms pijnlijke interviews met de betrokkenen. Voor wie het allemaal heeft gemist, lees het rapport van de commissie en bekijk de tirade van Arjan Lubach over het falende ICT-beleid in zijn programma Zondag met Lubach dat eind vorig jaar werd uitgezonden. Aanraders!

Van employee engagement naar employee activism

Employee Engagement Model
Gisteravond tijdens de Dutch Marketing Awards, presenteerde Remco Marinus van Lemz 5 marketingtrends. Als derde trend noemde Remco Employee Activism, een begrip dat door Weber Shandwick is geintroduceerd als The Next Frontier of Employee Engagement (pdf). Ter illustratie toonde Remco de video Tomorrow Starts Here. Een prachtige introductievideo van de ‘Internet of Everything’-campagne van Cisco uit 2012. Pas later realiseerde Remco dat Cisco met de ‘wij’ in de video niet jij en ik als klant bedoelde, maar de circa 75.000 medewerkers van Cisco. Medewerkers die trots zijn op het bedrijf waar ze werken.

Cisco is een van de bedrijven dat zich al langer realiseert dat de basis van het succes van een organisatie begint bij haar eigen medewerkers. Een cultuur waarbij continue aandacht is voor medewerker empowerment, engagement en innovatie heeft er toe geleid dat Cisco wereldwijd tot de 100 beste bedrijven om voor te werken behoort. Daar waar het gemiddelde employee engagement van Noord-Amerikaanse bedrijven op circa 65 procent ligt, heeft Cisco volgens Aon Hewitt’s Best Employers list (pdf) een employee engagement van 90 procent.

De toekomst van de digitale economie

De groeiende kloof tussen arm en rijk, economische groei en de rol van digitalisering in de samenleving waren de belangrijkste thema’s tijdens het jaarlijkse World Economic Forum afgelopen week in Davos. In een sessie over de toekomst van de digitale economie spraken Sheryl Sandberg (Facebook), Eric Schmidt (Google), Satya Nadella (Microsoft) en Vittorio Colao (Vodafone) over de vraag welke impact digitalisering heeft op de samenleving en of een toenemende connectiviteit gaat bijdragen aan een betere wereld. Het zal niemand verrassen dat de sprekers het unaniem met elkaar eens waren dat meer connectiviteit leidt tot een betere wereld. Toch werd het een interessante discussie waarbij belangrijke aandachtspunten als digitale ongelijkheid, privacy en veiligheid aan de orde kwamen.

Nog op mijn lijst om te bekijken:
Lees verder

ABN Amro start grootste digitaliseringsproject uit haar geschiedenis

ABN Amro heeft vrijdag de derde ontslagronde sinds de kredietcrisis aangekondigd. Na de 9.000 banen die al waren verdwenen, gaat de bank de komende drie jaar nog eens 650 tot 1.000 banen schrappen op de regiokantoren. Een nog onbekend aantal bankfilialen wordt gesloten. Dit gaat vooral ten koste van administratief personeel, adviserend personeel en baliemedewerkers.

Tegelijk met het massaontslag maakte ABN Amro bekend nog eens 150 miljoen euro te investeren in het versnellen van de digitalisering van ‘de belangrijkste klantprocessen’. Volgens Trouw (via Blende) heeft ABN Amro 5 miljoen particuliere klanten, van wie de helft nooit een voet over de drempel van een bankkantoor zet. De andere helft stapt er gemiddeld eens in de twee jaar binnen. Medewerkers van ABN Amro-kantoren staan nog zo’n miljoen klanten te woord, jaarlijks. Ter vergelijking: de app van de bank wordt 1,5 miljoen keer gebruikt, maar dan dagelijks. Een voorbeeld van die verdergaande digitalisering bij ABN Amro is de recente introductie van het hypotheekadvies via de webcam eerder dit jaar. Klanten kunnen met een vaste hypotheekadviseur 6 dagen per week, ook op zaterdag en ’s avonds, een adviesgesprek voeren via de webcam.

Volgens de gisteren geplaatste video Bouw jij mee aan de bank van de toekomst?, is ABN Amro gestart met het grootste IT-project uit de geschiedenis van de bank en is men op zoek naar mensen die de bank gereed moeten maken voor de 21e eeuw!