Steven van Belleghem: Customers the day after tomorrow


Het zal niemand zijn ontgaan dat Steven van Belleghem zijn nieuwe boek Customers the day after tomorrow (recensie) heeft gelanceerd. In tegenstelling tot zijn eerdere boeken The Conversation Manager, The Conversation Company en When Digital Becomes Human, kijkt Van Belleghem nu verder dan vandaag en morgen en schetst hij een beeld van de toekomst of zoals hij en Peter Hinssen dat noemen: The Day After Tomorrow. Volgens Van Belleghem belanden we in de derde fase van digitalisering: de fase van verregaande automatisering en artificiële intelligentie. Die verschuiving zal de relatie tussen bedrijven en klanten radicaal veranderen. Willen bedrijven klantgericht blijven, dan moeten ze op zoek naar aangepaste klantenstrategieën.

Helaas heb ik de boekvoorstelling eerder dit jaar in Hilversum gemist, maar gelukkig verschijnen inmiddels de eerste keynotes van Steven van Belleghem op YouTube (zoals deze tijdens het Showpad Event 2017). Een must voor iedereen die ook maar iets met klanten heeft. Kortom, voor iedereen dus!

Erik Brynjolfsson: The Second Wave of the Second Machine Age


Erik Brynjolfsson is hoogleraar en onderzoeker aan het MIT en samen met Andrew McAfee co-auteur van Race Against The Machine (2011), The Second Machine Age (2014) en recentelijk Machine, Platform, Crowd: Harnessing Our Digital Future (2017). Eerder dit jaar gaf hij een gastcollege aan de Oxford Martin School over de tweede golf van de digitale (r)evolutie.

Philipp Blom: Wat op het spel staat


Philipp Blom is een Duits filosoof, historicus en schrijver. Hij schrijft voor verschillende bekende kranten, waaronder The Independent, The Times Literary Supplement, Die Zeit, Frankfurter Allgemeine Zeitung en Vrij Nederland. Daarnaast schrijft hij historische non-fictie, evenals fictie.

In zijn nieuwste boek ‘Wat er op het spel staat‘ analyseert Philipp Blom het historische scharnierpunt waarop wij ons bevinden aan de hand van verhelderende parallellen met andere historische aardverschuivingen, zoals het einde van het Romeinse Rijk, de Verlichting en de Duitse Weimarrepubliek. Het resultaat is een vlammend betoog vol sterke beelden en scherp verwoorde inzichten, dat iedereen zou moeten lezen die zich zorgen maakt over de toekomst van wat wij voor waardevol houden: vrijheid, tolerantie, het klimaat, arbeid, democratie en mensenrechten. Volgens Blom zijn de twee grootste bedreigingen op dit moment een wereldomvattende klimaatcrisis met alle gevolgen van dien, en de digitalisering van arbeid die leidt tot massawerkloosheid en een algeheel verlies van zin en betekenisgeving.

Vanmorgen was Philip Blom te gast in het wekelijkse debat- en discussieprogramma Buitenhof waarin hij zijn visie op de grootste veranderingen van onze tijd schetst en met zijn nieuwe boek ‘Wat op het spel staat’ de noodklok luidt.

Bron: Buitenhof

Steven van Belleghem en Peter Hinssen over de organisaties van morgen

In ‘The day after tomorrow‘ van Peter Hinssen en de ‘Customers the day after tomorrow‘ van Steven van Belleghem geven beide heren hun visie op de impact van technologische ontwikkelingen als AI, bots en automatisering op de organisaties van morgen.

In de programma’s Z-Talk Goossens en Z-Expert van het Belgische Kanaal Z, een tweetal interviews met resp. Peter Hinssen en Steven Belleghem over hun nieuwe boeken.
Lees verder

Humility Is The New Smart


Afgelopen week kreeg ik de tip om het boek ‘Humility Is The New Smart: Rethinking Human Excellence In The Smart Machine Age’ van Ed Hess en Katherine Ludwig te lezen. In navolging van boeken als The Second Machine Age, The Fourth Industrial Revolution en Exponential Organizations gaan ook deze auteurs uit van een tsunami aan technologische ontwikkelingen die een enorme impact zullen hebben op mens en maatschappij. Uiteraard verwijzen de auteurs naar de diverse studies over de toekomst van werk en dan met name het werk van Carl Benedikt Frey en Michael A. Osborne, beiden verbonden aan de University of Oxford, die in 2013 de conclusie trokken dat in de komende twintig jaar 47 procent van de banen in de VS in gevaar komt door technologische ontwikkelingen. Inmiddels denken we daar iets genuanceerder over, maar nog steeds is de verwachting dat een groot deel van onze huidige werkzaamheden zullen worden overgenomen door machines.
Lees verder

Joi Ito over hoe je kunt overleven in snel veranderende samenleving

Joi Ito is een in Amerika opgeleide Japanse activist, ondernemer en durfkapitalist. Ito is een internetlegende, één van de drijvende krachten achter de wereldwijde open source beweging en sinds eind 2011 directeur van het MIT Media Lab. Opmerkelijk omdat Ito nooit zijn studie heeft afgemaakt. Maar ook weer logisch omdat het opleidings- en onderzoeksinstituut een onorthodoxe, antidisciplinaire cultuur kent waarin onderzoekers zich in ateliers bezighouden met onderwerpen als biohacking, neuro-engineering, hoe kinderen leren, of stapelbare elektrische auto’s voor de stad van morgen (om maar een paar dingen te noemen).

Samen met Jeff Howe schreef Joi Ito afgelopen jaar het boek Whiplash: How to Survive Our Faster Future. De toekomst is al hier, ze is alleen nog ongelijk verdeeld. Het is aan ons om voor iedereen gelijke kansen te creëren zei William Gibson ooit. In Whiplash schetsen Howe en Ito 9 organisatieprincipes om te overleven in een steeds complexer en vluchtigere wereld:
Lees verder

Welke boeken neem jij mee op vakantie?

Jarenlang heb ik op Marketingfacts iedere zomer een lijst gepubliceerd met leestips voor de vakantie. Tot en met 2014 waren het vooral boeken die ik meenam in de koffer. Steeds meer zijn de boeken vervangen door ebooks, podcasts, documentaires en zelfs complete series en films die ik meenam op mijn iPad. Ook dit jaar ben ik de iPad weer aan het volladen om waarschijnlijk straks bij terugkomst tot de conclusie te komen dat ik daar slechts een fractie van heb gelezen.

Voor de liefhebbers toch mijn tips voor boeken en documentaires dit jaar:
Lees verder

Frederic Laloux: Reinventing Organizations

Een korte presentatie waar Frederic Laloux, voormalig McKinsey-adviseur en auteur van Reinventing Organizations, de belangrijkste inzichten van zijn onderzoek naar radicaal nieuwe organisatievormen samenvat.

Moderne organisaties lijken vast te zitten in een verouderd stelsel. Werknemers raken gedemotiveerd, ondernemers zoeken naar een ander soort management, vertrouwde modellen schieten tekort. Kunnen we op die manier eigenlijk nog wel verder? ‘Reinventing Organizations’ geeft een een antwoord. Het boek laat o.a. aan de hand van het Laloux Culture Model (video) zien hoe we aan het begin staan van een nieuw tijdperk.
Lees verder

Hartmut Rosa: Leven in tijden van versnelling


De Duitse socioloog Hartmut Rosa is verbonden aan de Friedrich Schilleruniversiteit in Jena. De ‘onthaastingsgoeroe’, zoals hij in Duitsland bekend staat, levert kritiek op onze moderne tijdsbeleving: we ervaren een continue haast, technologische vernieuwingen zijn niet bij te houden, en de burn-out ligt op de loer. Rosa noemt deze versnelling totalitair – het overheerst ons leven en we raken steeds verder van onszelf verwijderd. Leven in tijden van versnelling biedt een uitweg uit deze vervreemdende versnelling. Rosa houdt in dit essay een pleidooi voor resonantie; een ervaring waarin de mens zelf geen actieve rol speelt, maar die hem overkomt. Een gevoel van verbondenheid met de wereld, een ervaring waarin de wereld op zichzelf zin heeft. Dit weekend de recensies over dit boek (dat al in 2013 in het Duits werd uitgebracht) gelezen in het Filosofie Magazine en FD. Volgens Hans Achterhuis, die eerder in de Volkskrant een recensies schreef, voegt het boek weinig toe aan de discussie over tijdsdruk en versnelling. Komende week het boek zelf maar eens lezen!

Recensies:

Lynda Gratton: The 100-Year Life

Begin deze maand verscheen het boek The 100-Year Life – Living and Working in an Age of Longevity van Andrew Scott en Lynn Gratton, beide hoogleraar aan de London Busines School. Lynda Gratton kennen we van haar boeken The Shift: The Future of Work is Already Here (2011) en The Key: How Corporations Succeed by Solving the World’s Toughest Problems (2014). Twee boeken waarin ze de toekomst van werk schetst.

De auteurs geloven dat we in de toekomst allemaal langer leven en dat zowel organisaties als individuen daardoor op een hele andere manier moeten kijken naar onderwijs, werk en pensioen. Dit uitgangspunt onderbouwen ze met cijfers waarin ze laten zien dat ieder decennium de gemiddelde levensduur van de mens met een paar jaar toeneemt. Dat betekent dat iedere generatie gemiddeld 10 jaar ouder wordt dan de vorige generatie. In een paar generaties betekent dat het aantal productieve uren bijna is verdubbeld. Wat gaan we met al die extra uren doen? En vooral, hoe gaan we dat allemaal betalen? Het is onvermijdelijk dat we langer moeten gaan werken in de toekomst. Uit onderzoek onder millennials geeft nu al meer dan 10 procent van de respondenten aan dat het onwaarschijnlijk is dat ze ooit met pensioen gaan. We komen uit een tijd waarin we allemaal (ongeveer) met dezelfde leeftijd gaan studeren, werken, trouwen, kinderen krijgen en met pensioen gaan. Handig voor de leiders van vandaag maar doordat we steeds ouder worden, zal niet alleen de leeftijd hoger zijn waarop we gaan trouwen of kinderen krijgen, maar zal ook de variteit sterk toenemen. Ook het belang van immateriële zaken neemt toe. Denk daarbij aan kennis, netwerken, reputatie, sociaal kapitaal, gezondheid en evenwichtig leven. Een boek dat iedere HR-manager, iedere organisatie-adviseur, iedere onderwijsdeskundige, eigenlijk iedereen zou moeten lezen. Ik ga alvast eens nadenken over welke studie ik ga volgen als ik straks 67 ben!

Video: Are you ready to live to 100?