Waar staan we met Smart Industry in Oost-Nederland?

door Marco Derksen op 14 maart 2018

De term ‘Smart Industry’ is bedacht door onderzoeksinstituut TNO en werkgeversorganisatie FME. Het concept is geïnspireerd door de ontwikkelingen rond het Duitse ‘Industry 4.0’. Bij beide begrippen draait het om hoe ICT en productietechnologie zoals big data, kunstmatige intelligentie, 3D-printing, internet of things en robotisering kan worden toegepast om de maakindustrie te verbeteren. Een klein verschil is dat het begrip ‘Industry 4.0’ iets beperkter is dan ‘Smart Industry’. In Duitsland kijken ze hoe bedrijven binnen een keten beter met elkaar kunnen samenwerken. In Nederland gaan we er vanuit dat productie steeds meer in los-vaste samenwerkingsverbanden plaatsvindt.

Toepassing van Smart Industry verandert de maakindustrie radicaal en de gedachte is dat vooroplopen op dit gebied cruciaal is voor werkgelegenheid, toekomstige economische groei en een duurzame industrie. Dat geldt voor iedere regio, dus ook voor Oost-Nederland. Maar waar staat deze regio eigenlijk als het gaat om Smart Industry?

BOOST, de actieagenda (pdf) van het Smart Industry-netwerk in Oost-Nederland, is gelanceerd in mei 2015. Deze agenda, een doorvertaling van de landelijk actieagenda Smart Industry, richt zich op het meenemen van regionale ondernemers in de kansen die de digitale revolutie biedt.

Nulmeting Digitalisering en Sociale Innovatie

Professor Henk Volberda presenteerde onlangs de resultaten van een nulmeting Digitalisering en Sociale Innovatie, uitgevoerd in 2017 door de Erasmus Universiteit Rotterdam in samenwerking met de provincies Gelderland en Overijssel.

Op basis van de verzamelde onderzoeksdata komt naar voren dat bedrijven in Gelderland en Overijssel relatief achterblijven op diverse prestatie-indicatoren ten opzichte van de concurrentie als deze scores worden vergeleken met het landelijk gemiddelde. Denk daarbij aan bedrijfsprestaties ten opzichte van concurrentie, productinnovatie en technologische procesinnovatie. De ondervraagde bedrijven in de provincies Gelderland en Overijssel scoren op meerdere indicatoren van digitalisering hoger dan het landelijk gemiddelde. Denk daarbij aan gebruik van internet, social media en de inzet van verkoop via internet.

Smart Café

De resultaten en aanbevelingen van het onderzoek zullen ongetwijfeld binnenkort worden gepubliceerd. Los van het onderzoek is het afgelopen jaar in het Smart Café ook gesproken met een aantal koplopers in de regio. De video’s van deze gesprekken geven een goed beeld van waar deze bedrijven staan. Hoe ze van start zijn gegaan, wat de rol is van techniek en hoe ze hun medewerkers hebben meegekregen.

Van Raam (Varsseveld)

Deze aflevering gaat over Smart Industry en sociale innovatie. Te gast is Marjolein Boezel (HRM en Financieel directeur) van Van Raam Varsseveld. Zij vertelt hoe binnen het bedrijf de smart manier van werken is opgepakt en uitgevoerd waarbij de vraag hoe ze de medewerkers hebben meegkregen centraal staat. Van Raam telt 125 medewerkers.

Dorset (Aalten)

In dezeaflevering krijgt Henno Haaring van Dorset in Aalten bezoek van Witek ten Hove. Witek is docent aan de HAN en onderzoekt hoe Dorset Smart Industry heeft doorgevoerd. Verder presenteert Marjonne van den Hout de Smart Academie.

Auping (Deventer)

Te gast in Martijn van Haaf van Auping. Hij vertelt welke hobbels er intern zijn genomen bij het introduceren van Smart Industry bij deze beddenfabrikant.

Lasertechnology Jansen (Wychen)

Laser Technology Janssen (LTJ) loopt in Europa voorop met een online en on demand portal waar bedrijven hun bestanden zoals DXF of STEP file’s kunnen uploaden en snel een offerte kunnen samenstellen. LTJ bewerkt uiterst nauwkeurig zeer dunne metaalfolies en buisjes met microlasers en zetmachines. Het gaat daarbij om het microlasersnijden en –lassen en precisiezetten van delen in 2D, 2,5D en 3D. Dit zijn componenten voor high-tech industrieën.

Modderkolk (Wychen)

Modderkolk is een installatiebedrijf in industriële installatietechniek. Modderkolk richt zich volledig op industriële installaties. Deze markt wordt bereikt door intern te werken met marktgerichte units, ook wel cellen genoemd. Deze cellen bestaan uit specialisten uit verschillende disciplines. Hierdoor zijn de functie gestuurde afdelingen verleden tijd.

Duflex Mechatronics en Conntech (Elst)

Twee bedrijven die dicht bij elkaar gevestigd zijn, leerden elkaar pas kennen via het RCT Gelderland: Duflex en Conntech uit Elst. Samen hebben ze een boorrobot ontwikkeld die bij de inrichting van winkelpanden zeer nauwkeurig de plafonds van honderden gaatjes voorziet. Het idee is dat de robot in de toekomst volledig zelfstandig zijn weg vindt. Ondertussen heeft een tweede samenwerkingsproject tot een nieuw slim resultaat geleid.

Cobots bij Ubbink (Doesburg) en CorthoGreen (Terborg)

Samen met het CIVON (Centrum voor Innovatief Vakmanschap Oost Nederland) is het RCT een cobotpool gestart, waarmee maakbedrijven op een laagdrempelige manier kunnen experimenteren met een cobot in hun bedrijf. Een cobot is een robot die zonder kooi of verdergaande beschermingsmiddelen in te zetten is naast de mens. Linde van de Maat van Ubbink en Thomas Huntink van CorthoGreen delen hun ervaringen en ambities.

Stooff (Eibergen)

Peter Stoverink vertelt hoe hij met Stooff in de wereld van interieur projecten de omslag heeft gemaakt naar een slimme manier van produceren. Voor een groot deel geautomatiseerd, waardoor unieke producten in de snelheid en voor de prijs van massaproductie geleverd kunnen worden.

Bronkhorst High Tech (Veenendaal)

Bronkhorst High Tech is specialist in flowmeters. Deze super nauwkeurige vloeistof- en lucht doorvoormeters worden ingezet in de voedingsbranche, de chemie en de medische wereld. Twee New Engineers bezoeken dit bedrijf en onderzoeken de Smart Industry aspecten van de productie en de producten.

Hellebrekers Technieken (Nunspeet)

Hellebrekers Technieken uit Nunspeet is gespecialiseerd in industriële automatisering en waterbehandeling. Ze zijn groot geworden in de bouw en realisatie van zwembaden, met een flinke installatietak.

To be continued

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (967)
Contact