SER Verrekijkers: Waar staan we in 2030?

door Marco Derksen op 3 oktober 2015

Waar verdienen we in 2030 ons brood mee? Wat zijn dan onze problemen? Wat is dan opgelost? Eind 2013 startte SERmagazine de serie Verrekijkers waarin deskundigen naar de toekomst kijken. De serie begon met Peter van Lieshout, raadslid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) en auteur van het in november 2013 verschenen rapport Naar een Lerende Economie. Inmiddels hebben ruim twintig deskundigen hun visie gegeven op waar we staan in 2030. Een overzicht:

  1. De grote kracht van Nederland ligt in onze inventiviteit. Dat was al zo in de Gouden Eeuw en in 2030 geldt dat nog steeds. Peter van Lieshout, raadslid van de WRR en auteur van het rapport Naar een lerende economie verbindt het verleden met de toekomst.
  2. Burgers en ondernemers bepalen in 2030 vooral zelf hoe de publieke ruimte eruitziet, verwacht planoloog Arie Lengkeek. ‘Hun zelforganiserend vermogen wordt leidend.’
  3. Ontwerper Daan Roosegaarde hoopt dat Nederland z’n tegendraadsheid, creativiteit en openheid hervindt. Alleen dan kunnen we in 2030 een fijn leven leiden, met techniek als tweede taal.
  4. Goed onderwijs, creativiteit en verstandig omgaan met informatie. Daar moeten we het van hebben, denkt schrijfster en filosofe Stine Jensen. ‘De denkkracht van mensen is enorm.’
  5. Vervoersmiddelen worden in de nabije toekomst superslim, voorspelt kennistechnoloog Marie-Pauline van Voorst tot Voorst.
  6. In 2030 gaan we volledig anders om met energie. Volgens Manon Janssen, boegbeeld van de topsector Energie, bepaalt de gebruiker dan waar, wanneer en hoe hij energie gebruikt én levert.
  7. Banken gaan terug naar de kern, bedrijven als Google en Microsoft regelen het betalingsverkeer. Dat is de voorspelling voor 2030 van Peter Blom, bestuursvoorzitter van Triodos Bank.
  8. De patiënt van de toekomst gaat meer voor zichzelf zorgen, voorspelt zorginnovator Lucien Engelen. ‘Ziekenhuis en huisarts gaan vaker op afstand meekijken.’
  9. De toekomst vraagt om nieuwe arrangementen voor werk en zorg. Socioloog Tanja van der Lippe ziet daarin een grote taak voor werkgevers.
  10. Mensen passen zich steeds flexibeler aan hun omgeving, voorspellen trendwatchers Joop de Boer en Jeroen Beekmans. ‘Vaste concepten worden vloeibaar. We nemen steeds meer in eigen hand.’
  11. Over vijftien jaar is de weg die voedsel aflegt naar ons bord, een stuk transparanter, voorspelt Joszi Smeets (Youth Food Movement).
  12. De techniek van 3D-printen gaat veel problemen oplossen, voorspelt presentator en wetenschapsjournalist Diederik Jekel.
  13. Geld heeft zijn langste tijd gehad, voorspelt Henk van Arkel, initiatiefnemer van een alternatief betalingssysteem.
  14. Over vijftien jaar lenen we liever bij vrienden dan bij de bank, voorspelt Gijsbert Koren, eigenaar van een crowdfunding-adviesbedrijf.
  15. Over vijftien jaar is het taboe op faillissementen verdwenen, voorspelt schuldhulpverlener Jacqueline Zuidweg. Ondernemers mogen in 2030 vallen en weer opstaan.
  16. De principes van de Franse revolutie zijn in 2030 bepalend voor de economie, voorspelt visionair Damaris Matthijsen.
  17. Ondanks de dreigingen van klimaatverandering blijft trendwatcher en filosoof Ruud Veltenaar optimistisch. ‘De natuur herstelt het evenwicht.’
  18. Het succes van bedrijven wordt in 2013 vooral bepaald door samenwerking, voorspellen James Veenhoff en Martijn Pater van Fronteer Strategy.
  19. In 2030 is schaarste verleden tijd, voorspelt schrijver en verbinder Martijn Aslander. ‘Straks hebben 4 miljard mensen toegang tot kennis en oplossingen.’

Foto: Marco Derksen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (967)
Contact